Tre utmärkta sätt att fira Världshavens dag den 8/6

Den 8 juni är sedan fem år tillbaka officiellt förklarad av FN som Världshavens dag, eller UN World Oceans Day. För oss på Naturskyddsföreningen är ju varje dag världshavens dag, och insjöarnas och älvarnas också för den delen. Och kanske just därför blir vi extra glada när strålkastarljuset når de frågor som ligger oss så varmt om hjärtat. Här kommer våra tre bästa tips på hur du firar Världshavens dag är att stötta Atlantrodden mot bottentrålning, uppmärksamma cykelkampanjen för Östersjön och att se över din egen båt.

1. Stöd Atlantic project och kom på sjösättningen

En av de frågor vi jobbar intensivt med är förbud mot bottentrålning. Bottentrålning är en fiskemetod som förstör nästan allt i sin väg. Så gott som allt levande fångas upp i de stora näten. Korallrev och andra viktiga livsmiljöer skrapas sönder av de tunga redskapen som dras på havsbotten. På Afrikas västkust bidrar bottentrålning till att människor inte längre kan försörja sig på sitt traditionella, småskaliga fiske. Det handlar ofta om människor som redan lever i fattigdom och som är beroende av fisket, både som inkomstkälla och för att få mat på borden.

Därför vill vi uppmärksamma Atlantic Project, och Peder Åström, som nu ska hjältero över Atlanten för att protestera mot bottentrålning. Första årtaget över det stora blå kommer han att ta på Teneriffa i december, men på Världshavens dag kommer den båt han ska ro i att sjösättas vid Gåshaga Marina på Lidingö utanför Stockholm klockan 15.00.

Alla är välkomna att komma och titta på när båten sjösätts. Vår representant på plats är Ellen Bruno som är sakkunnig inom hav- och fiskefrågor kommer att vara där och berätta om Naturskyddsföreningens arbete med frågan.

2. Uppmärksamma Race for the Baltic – en cyklelkampanj för Östersjön

Samma dag, fast i Malmö, går startskottet för en extraordinär cykelresa. Ett team av cyklister kommer att cykla igenom alla nio länder runt Östersjön, en sträcka på 3500 km som förväntas ta tre månader, för att uppmärksamma miljöproblemen i Östersjön.

Kampanjen heter Race for the Baltic och målet med är, förutom att belysa de problem som finns i havet, att samla in namnunderskrifter inför ett ministermöte om Östersjön i oktober. Det man skriver under på är att man vill stoppa överfisket, inrätta fler skyddade områden och minska utsläppen av ämnen som förorenar och leder till övergödning.

race for the baltic

Race for the Baltic

Kolla när kampanjen kommer till din stad, där kan du delta i en aktivitet eller till och med cykla med en bit av vägen!

3. Se om din egen båt

Sist men inte minst har vi också en liten uppmaning till dig som inte nöjer dig med att stötta andras insatser utan faktiskt också vill se över din egen båt. Er vill vi naturligtvis hjälpa och har för ändamålet satt ihop fem enkla tips för att bli miljösmart på sjön. Tipsen finns både som webbartikel och som utskriftsvänlig och snygg pdf.