Miljösmarta klädfantaster

Visst går det att kombinera miljö och mode!  Som klädbytare kan man tillåta sig att frossa i kläder utan att belasta jordens resurser ytterligare. Dessutom är det ju väldigt mycket roligare och riktigt tokbilligt, eller kanske helt och hållet gratis som på Naturskyddsföreningens klädbytardagar.

I vår Instagramtävling ”KLÄDFYNDET” uppmanade vi klädbytarna på Naturskyddsföreningens senaste klädbytardag att dela med sig av sina bästa klädbytarfynd. Vi fick in ett gäng sköna bilder som visar att ”god smak” inte sitter i plånboken:

1:a pris – ett presentkort på 1000 kronor hos Nudie går till Sireau
Hos Nudie kan man bland annat köpa redesignade jeans samt mattor tillverkade av gamla jeans som är märkta med Bra Miljöval.
Juryns motivering: En av de vanligaste myterna om second hand är att det skulle vara tråkiga kläder. Med sitt fynd har Sireau bevisat precis motsatsen. Den stilrena kappan med leopardmönstrade slag är ett hållbart fynd till en personlig stil.

vinnaren

2 – 5 pris: 1 ex av boken Grön Design går till:

malinbran_andraprisMalinbran
Juryns motivering: En härlig mix – essensen av en Klädbytardag!

radioladio_andraprisRadioladio
Juryns motivering: Avslappnad stil med skuggiga rutor.

friida_andrapris

Fridalicious
Juryns motivering: Det lyser om Fridalicious som förmedlar glädje med sin toksnygga halsduk och stiliga kappa.

ellenk_andrapris

EllenLK
Juryns motivering: EllenLK kunde med ”sjuka fynd” posera avslappnat i en solglasögon-cool look och förtjäna kommentarer som ”dör vad snygg du är”. Med 35 hjärtan under bilden blev hon också den instagrammare som fick mest uppmärksamhet bland sina vänner.

Vinnarboken Grön Design ser våra kläder och vår inredning i ett globalt rättviseperspektiv. Här kan man läsa om människor som vågar tänka nytt, men också om gamla miljövänliga tekniker.

Känner du också för att förnya din garderob så notera lördag den 5 april 2014 i din kalender. Då är det dag för nästa års klädbytardag. Om du inte kan vänta tills dess så titta in på närmaste ”second hand butik”. Om du mot förmodan inte hittar det du söker där så välj kläder i ekobomull eller återvunnet material – och fråga efter miljömärkt!