Inför Almedalen: Smarta styrmedel fixar renoveringen av miljonprogrammet

Tisdagen den 2 juli arrangerar vi ett Almedalsseminarium om energieffektivisering i miljonprogrammet. Energieffektivisering är det miljövänligaste och ofta billigaste sättet att ställa om till ett 100 procent förnybart energisystem. Men hur gör vi då?

En tredjedel av Sveriges energianvändning går till bostadssektorn. Riksdagen har satt som mål att bostädernas energianvändning ska minska med 20 procent till 2020 och 50 procent till 2050, och EU:s energieffektiviseringsdirektiv kräver åtgärder. Trots det pekar Energimyndighetens långtidsprognos på en i stort sett oförändrad energianvändning.

De stora renoveringsbehoven i miljonprogramshusen öppnar ett fönster att samtidigt halvera energianvändningen, men fastighetsägarna har ofta svårt att klara det själva. Det finns ett stort glapp mellan den företagsekonomiska och den samhällsekonomiska lönsamheten, och där behövs det styrmedel. Men vilka styrmedel är det som behövs? Varför händer inget? Vad är egentligen politikernas roll?

Seminariet äger rum på Packhuskällaren, Strandgatan 16, tisdagen den 2/7 kl. 08.00-09.00. Vi bjuder på god frukost från kl. 07.30. Välkomna!

I panelen:

• Anti Avsan, riksdagsledamot Moderaterna
  • Lars Tysklind, riksdagsledamot Folkpartiet
  • Per Holm, energiexpert SABO
  • Therese Hindman-Persson, VP Professional Services and Execution Center, Schneider Electric Sverige
  • Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen (moderator)

Efter seminariet publiceras en sammanfattning här på bloggen.

@DKihlberg rapporterar från seminariet på twitter, delta under Naturskyddsföreningens Almedals-hashtag #AlmNatur

One thought on “Inför Almedalen: Smarta styrmedel fixar renoveringen av miljonprogrammet