Inför Almedalen: Varför vill ingen bygga kärnkraft i Sverige?

Torsdagen den 4 juli är det dags för kärnkraftsseminarium i Almedalen. Naturskyddsföreningen bjuder in till ett spännande semminarium om kärnkraftens kostnader!

Den svenska kärnkraften är inne i en kritisk period. De svenska reaktorerna är gamla och kommer snart behöva bytas ut. Ska kärnkraften bli en parantes i Sveriges energipolitiska historia eller kommer nya reaktorer att byggas?

Naturskyddsföreningen bjuder in till ett samtal om kärnkraftens framtid och dess kostnader. Går det att bygga nya kärnkraftverk utan subventioner? Hur mycket pengar kommer egentligen behövas för slutförvar samt rivning och sanering? Kommer avgifterna till kärnavfallsfonden höjas?  Vad innebär det för lönsamheten?

Lyssna på när toppar ur den svenska kärnkraftsindustrin diskuterar med politiker och experter.

Medverkande:

• Tomas Kåberger
  • Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen
  • Göran Hult, Fortum
  • Torbjörn Wahlborg, Vattenfall
  • Ingemar Nilsson, Socialdemokraterna
  • Cecilie Tenfjord- Toftby, Moderaterna
  • Johan Swahn, MKG
  • Emma Petersson, Naturskyddsföreningen

Seminariet äger rum torsdagen den 4 juli klockan 13:00-15:00 på Universitet (f.d. högskolan) i sal B23 och är öppet för alla intresserade. @EmmPeter rapporterar från seminariet på twitter, delta under Naturskyddsföreningens Almedals-hashtag #AlmNatur

Varmt välkomna!

One thought on “Inför Almedalen: Varför vill ingen bygga kärnkraft i Sverige?

1. Tyvärr kommer det inte att bli någon vidare spännande debatt.

Först och främst kommer 80% av publiken vara övertygade kärnkraftsmotståndare. Både Kåberger själv och moderatorn kommer att anspela på hans professorstitel och (kortvariga) tjänst som chef för (vind)energimyndigheten. Det kommer att övertyga de som bott i en grotta och inte snappat upp att han är en långvarig ideologisk motståndare till kärnkraften som inte tvekar till att ta till fula knep.

Industrirepresentanterna Wahlborg och Hult kommer knappt att svara på tilltal och nästintill erkänna att kärnkraft kanske är det farligaste människan någonsin skapat.

Naturskyddsföreningen kommer som vanligt att fortsätta sitt antiintellektuella motstånd mot kärnkraften för att kunna fortsätta driva den kamp som slutligen ger dem deras intäkter. Gud förbjude om det skulle finnas en lösning som verkligen fungerar utan att det kostar oss skjortan.

MKG-representanten kommer hårdnackat hävda att kopparkorrision kommer döda väldigt många framtidsmänniskor eller åtminstone göra dem till mutanter. Kärnkraftsförespråkarna kommer säga att de
    inte är insatta i frågan trots de troligtvis vet mer om den än honom.

Socialdemokraten som enligt valpejl sagt att ny kärnkraft är en mycket dålig idé kommer att flörta med den kärnkraftsfientliga publiken och låtsas som om sol och vind är vettiga alternativ.

Moderaten kommer givetvis att propagera för kärnkraft men på grund av hennes tillhörighet kunde man lika gärna skippat att ha med henne då folk av någon anledning fått för sig att energifrågan är en höger-/vänsterfråga.

Jag hoppas dock jag har fel.