En klimatmaxad vecka i Almedalen

”Hur kommer en klimatsmartast till Almedalen?” Det var en fråga som ställdes på ett av Westanders frukostseminarier i våras. Svar: seglar, såklart!

#seglatillalmedalen

Sagt och gjort packade de delar av Naturskyddsföreningens klimatavdelning som planerat att besöka det årliga spektaklet i Visby in sig i min Monsun 31 för en riktigt klimatmaxad segeltur. Båten, med Naturskyddsföreningens flagga vajande på akterstaget jämte solpanelen, fullpackad med klimatrapporter, veganmat och engagemang avseglade från vår klubbholme utanför Nyköping, med sikte på Visby, kl 04 på måndagsmorgonen.

Klimatmaxa!

@annachen_w och @DKihlberg #klimatmaxar

När vi gled in i hamn kl 01.30 på natten efter en lång dag med blandad god segling och vindstilla frustration möttes vi upp av jourhavande hamnkapten som kom åkandes i en liten elbil, laddad med solel. Det är Solkompaniet som satt upp solceller på taket till hamnkontoret för att ladda elbilar, som en del av projektet Elbilslandet Gotland. Jag träffade Johan Öhnell och Lars Hedström från solkompaniet för en liten pratstund.

– Med en satsning på elbilar och solceller har vi löst både hönan och ägget, säger Lars Hedström. Satsningen var ett naturligt steg för dem eftersom de märkt att elbilsägare gärna blir engagerade i sin egen elproduktion på köpet. Någon som investerat i en elbil för att inte släppa ut en massa fossil koldioxid vill ju även vara säker på att elen produceras på ett schysst sätt. – Det handlar om en känsla av att bli oberoende och att göra en insats, säger Johan Öhnell.

Det märktes på flera sätt att den förnybara energin är på framfart under Almedalsveckan. Inte minst på ett otal seminarier i ämnet, som andades strukturomvandling med titlar som ”Vem kommer att investera i och äga det svenska energisystemet i framtiden?”, ”Valet 2030: valvinnare när energin är ”gratis”?”, ”Så bygger vi en förnybar framtid”, osv. Ett starkt intryck från de energidebatter och seminarier jag besökte var över lag att debattklimatet tydligt förändrats från förra året, då kärnkraften fortfarande tycktes ha en möjlig framtid. Nu diskuterades det mer HUR det förnybara energisystemet kommer att se ut, snarare än huruvida vi ska ha det eller inte. Ska det nya energisystemet vara småskaligt eller storskaligt? Vilka aktörer kommer att styra? Kommer vi bli självförsörjande i varje hushåll eller ska det finnas en gemensam infrastruktur för energilagring och styrning? Hur länge kommer det ta för de gamla energijättarna att hoppa på tåget istället för att försöka bromsa det? Lars Andrén från Svensk Solenergi summerade: ”Nu finns det inget som kan stoppa att vi får ett 100% förnybart energisystem, frågan är bara när”.

En annan rolig spaning är att begreppet ”baskraft” kanske äntligen börjar gå mot en välförtjänt pensionering tillsammans med kärnkraften. I en paneldiskussion med bland annat en KTH-professor, två Generaldirektörer och flera industriföreträdare kom vid ett tillfälle förslaget att prata om vad ”Baskraft” egentligen var, varpå nästan hela panelen och större delen av publiken utbröt i ett unisont ”Neeeej!”

Visst finns det fortfarande krafter som jobbar hårt för att bromsa den förnybara energins framfart, med seminarier om att kräva en ny energikommission, hur vi får el när det inte blåser osv, men de börjar kännas lika trötta som sin vapendragare baskraften.

Förste styrman @svenhunhammar

När båten angjorde Landsort på väg in mot Nynäshamn efter en härlig översegling och veckan var slut var de summerade intrycken därför att den förnybara energin är på väg upp samt att klimat- och miljöfrågan definitivt fått en större plats på den politiska arenan överlag. Till och med Reinfeldt nämnde klimatet i sitt tal, även om han verkar ha missat att det är ett klimattoppmöte varje år och inte bara var femte…

Kommentera

2 thoughts on “En klimatmaxad vecka i Almedalen

  1. Hejsan!

    Hittade ingen mailadress till någon på bloggen så jag skickar till dig istället här i kommentarsfältet. Vet du om man kan få tillgång till inlägg som är publicerade innan mars 2014?

    Bästa hälsningar Therese Åhlvik

Kommentering är stängd.