Krig och klimatengagemang

Den här veckan besöker jag och Sven Hunhammar Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation NECU i Ukraina. Här i huvudstaden Kiev får vi inga direkta förnimmelser av kriget. Åtminstone på ytan verkar människors vardag rulla på. Det är främst vägskyltar med namn som Lohansk och Donetsk som påminner om var vi befinner oss, och att kriget inte är långt borta. Och så insamlingarna till den frivilliga militären.

Även NECU jobbar på för fullt. Deras arbete är inriktat på klimat- energi och transportfrågor. Den rådande krisen har gett dem ett utrymme att diskutera energieffektivisering och förnybar energi. Både allmänheten och politiker är intresserade av frågan, då ökat energioberoende också betyder ett minskat beroende av Ryssland.

Idag är hela kärnkraftssektorn beroende av bränsle från Ryssland och större delen av den gas som används för uppvärmning och matlagning kommer från Ryssland. Vid sidan av kärnkraft är kolkraft den främsta energikällan för elförsörjning. De flesta kraftverkan är gamla och snart redo för pensionering, kolkraftverkan saknar helt rökgasrening. Stora potential för förändring med andra ord.

DSC_0725 (800x532)

Irina Stavchuk från NECU visar upp organisationens värvningskort.

NECU är just nu involverade i framtagandet av landets nya energistrategi, där de jobbar för att få in tydliga klimatmål. Energieffektivisering i byggnader är ett prioriterat område då många hus idag läcker som såll, samtidigt som en del reformer börjat genomföras.

De jobbar också för införandet av en koldioxidskatt för bilar – något som säkert kan visa sig svårt, eftersom bränslepriserna redan gått upp flera gånger senaste året. De ser också stor potential för produktion av biogas från landets stora jordbruk.

Det är upplyftande att ser hur engagemanget för klimatfrågor lever vidare mitt under rådande krigstillstånd. Och fascinerande hur krasst de refererar till det. Under veckan har vi besökt den utomhusutställning som ingår i en ”klimatturné” som NECU just nu arrangerar tillsammans med ett aktivt klimatnätverk som består av 24 organisationer. Ina, en glad och energisk tjej från Ukraine Youth Climate Network, berättar att de under planeringsstadiet diskuterat vad temat för turnén skulle vara. ”Vi vill ju egentligen att det ska vara klimat, men med kriget och allt så valde vi ändå energi som tema”. Energi ligger närmare människors vardag, särskilt i krigstider.