Ny klimatkampanj: #klimatmaXa! Filmpremiär idag!

Klimatmaxa_986x370

Tänk ett samhälle med billiga, snabba och pålitliga tåg som låter oss resa snabbt och bekvämt över hela Europa. Städer med ren luft, breda trottoarer och cykelbanor, massa uteserveringar, lekplatser och spårvagnshållplatser. Smaskig och hälsosam mat. Billig solel direkt från taket. Känns väl ganska lockande? Och inte speciellt svårt att fixa. Idag lägger vi sjukt mycket pengar istället på motorvägar, olja, flygplatser, parkeringsplatser osv.

Vi håller på att sabba klimatet. Våra utsläpp av växthusgaser, alltså framförallt koldioxid men också metan och lustgas, värmer just nu upp jorden. Utsläppen globalt ökar för varje år, och forskarnas mätningar visar att för varje år så ökar koncentrationen av de här gaserna i atmosfären, och likaså jordens medeltemperatur. Det här är sjukt allvarligt för både människor och natur, både idag och i framtiden, i hela världen.

Därför drar Naturskyddsföreningen idag igång kampanjen #klimatmaXa. Vi vill klimatmaxa politiken! Klimatmaxa järnvägen, höstbudgeten, energisystemet och alltihop! Vi vill visa politikerna att vi är redo för rejäla klimatbeslut. Och vi behöver din hjälp!

Gå in på vår kampanjsida och läs mer, se och dela vår nya kampanjfilm och visa politikerna att du också vill klimatmaxa genom att fota vår kampanjsymbol ”X” och dela i sociala medier med taggen #klimatmaxa. Nu visar vi att vi är många som vill stoppa klimatkaoset!

Poängen med kampanjen #klimatmaxa är det är så sjukt onödigt att sabba klimatet. Många har ju en bild av att det är jättesvårt att minska utsläppen, nästan omöjligt, och skulle vi försöka så skulle det innebära stora uppoffringar, alla skulle bli sura och försöka slippa undan. Inte minst verkar många av våra politiker tro det, och pratar hellre om annat och låtsas inte om klimatet.

Men vi vet att det finns smarta lösningar, och att ett samhälle med mindre utsläpp är bra av många fler skäl än bara klimatet. Vem gillar luftföroreningar, bilköer, tågkaos, tarmcancer och buller? Och vi vet att vi är hur många som helst som otåligt står och stampar i väntan på klimatbesluten. I Naturskyddsföreningen är vi över 200 000, men i hela landet är det sjukt många fler. Vi vill klimatmaxa politiken, och vi vill visa politikerna att vi är redo för det!

Vad innebär det att klimatmaxa politiken då? I början av sommaren släppte Naturskyddsföreningen en rapport med 100 styrmedelsförslag. Där finns hur mycket som helst att göra. Ärligt talat har politikerna knappt försökt än.

Men nu fokuserar vi på tre områden. Vi vill ha: Cykelchock, Tågboom och Solrevolution!