SMERGY

Här kommer ett gästinlägg om SMERGY från vår fabulösa praktikant Tove Winiger:

En sak är att skriva debattartiklar, klimatmaxa politiken, delta i seminarier och medverka i rapporter. Men vad sägs om att klimatdejta, cykla smoothies eller gå på klimatterapi? SMERGY har varit på klimatfestival i Malmö och agerat energidoktorer, beväpnade med självskattningstest redo att ge tips och verktyg för att bättra på planetsamvetet. Vi har också dragit till universitetet och engagerat intet ont anandes pubbesökare i vilda diskussioner om kött versus kärnkraft. Till vår fototävling ramlade bidragen in via Facebook och Instagram, och expertpanelen satte kaffet i vrångstrupen vid åsynen av dieselgeneratorer till mobilladdning och oåtkomliga lampknappar.

SMERGY, SMart enERGY, är Naturskyddsföreningens energieffektiviseringsprojekt som riktas till folk mellan 18 och 29 år. Projektet är finansierat av Europeiska kommissionen och i Sverige av Energimyndigheten, och drivs i sju EU-länder. Tanken är att med enkla tips och tricks visa på hur en enskild person kan minska sin energiförbrukning – både vad gäller elektriciteten i bostaden, men också vad gäller beteende i stort och smått – cykla mer, äta klimatsmart och handla prylar och kläder på ett medvetet sätt.

Navet i SMERGY är mätverktyget SMERGY-metern där alla användares totala sparande läggs ihop, och där tips och knep för att dra ner sin egen förbrukning ges. Besparingarna anges både i koldioxidutsläpp, men även i kronor (bägge baserat på ett europeiskt genomsnitt). På hemsidan tipsar vi bland annat om energismart jul och påsk, om cykelfix och miljövänlig IT.

Att kämpa för klimatet och för miljön sker på olika plan och olika nivåer – där SMERGY riktar in sig på individen, och gärna gör det på ett lättsmält och lättillgängligt sätt. Kolla in SMERGY-metern här! Följ oss på Facebook för tips om hur du kan bli en energihjälte!

Ett SMERGY aprilskämt: Visste du att de flesta moderna smartphone-skärmar fungerar som solpaneler?! Är du utan laddare och behöver ladda mobilen kan du sträcka upp mobilen mot solen - det går långsamt men det fungerar. Det går dock inte att göra längre än en timma då komponenter i telefonen kan börja smälta.

Ett SMERGY aprilskämt: Visste du att de flesta moderna smartphone-skärmar fungerar som solpaneler?! Är du utan laddare och behöver ladda mobilen kan du sträcka upp mobilen mot solen – det går långsamt men det fungerar. Det går dock inte att göra längre än en timma då komponenter i telefonen kan börja smälta.