Black Friday – onödigaste dagen?

Foto: HLNTV.com

Foto: HLNTV.com

På fredag infaller Black Friday, den största shopping- och readagen i USA. Den infaller dagen efter Thanksgiving och utgör starten för julhandeln, med öppettider från gryning till skymning, generösa reapriser och en omsättning på nästan 425 miljarder kronor!

Du kanske har sett bilder eller nyhetsinslag på människor som pressar sig mot dörrarna till butikerna? När dörrarna öppnas utbryter kaos, folk rusar in och trampar över varandra för att komma först till de åtråvärda rea-varorna. Varje år rapporteras om människor som skadas. Vissa år har personer till och med trampats ihjäl i tumultet eller skottskadats i jakten på en parkeringsplats.

Namnet Black Friday har två olika förklaringar. Den ena är över 50 år gammal och antyder att Black Friday beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. En senare förklaring till namnet är att denna dag går många butiker från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna.

En galen amerikansk tradition? Faktum är att sedan ett par år tillbaka har Black Friday nått Sverige. Massor av butiker har hakat på och erbjuder rabatter redan från midnatt. År 2013 ökade näthandeln med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Än så länge är den svenska versionen en blek kopia av originalet. Frågan kvarstår: behövs verkligen fler initiativ för att få oss att shoppa?

Diskutera konsumtion, identitet och resursslöseri med Energifallet!

Pryldetektiverna är en övning för åk F-3 och 4-6 där eleverna undersöker olika prylar. Vad är de gjorda av? I vilket land har de tillverkats? Vad händer med dem när de ska slängas? Behövs alla prylar? Har alla lika mycket prylar?

I övningen Onödigaste prylen (7-9) får eleverna leta efter den onödigaste prylen de kan hitta och argumentera för att just deras pryl är onödigast genom att undersöka sambandet mellan prylar och identitet, resursanvändning och hur det hänger ihop med samhällsekonomin.

> Till Pryldetektiverna för F-3 (NO, SO, Bl, Hkk)
> Till Pryldetektiverna för 4-6 (NO, SO, Bl, Hkk, Sv, Sl)
> Till Onödigaste prylen för 7-9 (SO, Hkk, NO, Sl, Sv)

PS: En köpfri dag (Buy Nothing Day) infaller på lördag, dagen efter Black Friday. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ. I år föreslår de luftgitarren som årets julklapp 😉