Sjuornas bidrag till InnoCarnivalen – ett Zlatan-museum!

Apelgårdsskolans sjuor deltar i InnoCarnival 2016, där 3000 barn och unga visar upp sina idéer för en hållbar framtid. Klassen har fått ett uppdrag från Stadsbyggnadskontoret i Malmö att skapa en attraktiv plats i Rosengård, som folk vill besöka även om de inte bor i där. Eftersom Apelgårdsskolan ligger i Rosengård är eleverna ”experter” på området.

Eleverna har gjort flera studiebesök, bland annat till Ikea, genom Energifallets högstadiespecial. De har samlat på sig kunskaper och egna erfarenheter av vad hållbar utveckling kan vara. Utifrån dem har de kommit på idén om en plats som folk i alla åldrar kan tycka om, ett Zlatan-museum!

Byggnaden, i form av en fotboll, ska även ha flera verksamheter som passar olika målgrupper, bland annat café, lekplats, spelhall och storbildsskärmar för fotbollsmatcher och Eurovision Song Contest. Eleverna har fått med flera spännande detaljer, bland annat miljövänliga material, solceller, cykelparkering och hydroponiska grönsaksodlingar med fiskar.

Se elevernas bidrag här:

Katarina Fornell är matte- och NO-lärare på Apelgårdsskolan. Hon har för länge sedan släppt läroböckerna till förmån för verkligheten. Skolan samarbetar med flera externa partners och använder riktiga ”case” för att öka elevernas motivation och engagemang. Om detta har vi bloggat tidigare.

Undervisningen blir roligare för alla med mer verklighetsanknytning. Vi, elever och lärare, behöver komma utanför skolans väggar, både i tanke och handling. Det finns ju ingen anledning att hitta på ”låtsas”-uppgifter när man kan låta eleverna arbeta med problem som behöver lösas i verkligheten. Om det finns externa samarbetspartners att tillgå har jag bara ett råd till andra lärare: Ta chansen!

Katarina Fornell

InnoCarnival 2016 går av stapeln 20-21 maj på Malmö Live. Vi önskar Apelgårdsskolan lycka till och hoppas få se deras vision bli verklighet!