Värmerekord och försommarvärme – om varmt väder vs varmare klimat

Äntligen börjar den efterlängtade sommaren skymta! Många är vi som har sett fram emot de varmare årstiderna, och många har nog tänkt tanken att det är nog inte så dumt trots allt, det där med klimatförändringarna? Men är det så? Och vad är egentligen skillnaden mellan klimat och väder?

Klimatet på jorden har alltid varierat. Livet på jorden kan återhämta sig från istider och stora temperaturhöjningar, men den globala uppvärmningen just nu sker mycket snabbt. 2015 hade den högsta uppmätta globala medeltemperaturen sedan 1880. Under 2016 har varje månad slagit ett nytt värmerekord! Mars var varmast på över hundra år, och april hade den högsta medeltemperaturen som någonsin uppmätts!

För oss som bor relativt nära nordpolen är ju värme för det mesta något härligt och efterlängtat. Det kan vara ganska abstrakt att greppa vad en global temperaturhöjning med en till två grader innebär. Det låter ju inte som så mycket, så varför är det så viktigt att temperaturen inte stiger med mer än så?

Faktabladet Klimatförändringarna från Energifallet, reder ut begreppen och förklarar vad som kan hända när temperaturen ökar.