5 snabba frågor: Nils Lindell, klimatsmart koldioxidbantare

Familjen Lindell ”One Tonne family” minskade med hjälp av klimatsmart boende, elbil och avancerade energilösningar sitt koldioxidavtryck mer än vad de flesta trodde var möjligt. Nu kommer de till Naturskyddsföreningens Rikskonferens 1-2 juni för att dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Nils, du och din familj kommer att medverka samt delta på Rikskonferensen i Växjö 1-2 juni. – Varför ska man vara med på årets Rikskonferens?

Vi gillar temat – Nu gör vi det! När vi pratar med folk om klimatfrågan märker vi att många blir deppiga av för mycket domedagsinformation. Den är viktig men får också folk att känna sig uppgivna. Det är stimulerande att flytta fokus till vad vi kan göra. Vi vet ju (nästan) alla att vi måste göra något och att det inte finns något att vänta på. Det är inte svårt och vi kan börja nu. Ingen kan göra allt, alla kan göra något.

Ni levde under ett halvår det globalt uppmärksammade klimatprojektet och minskade ert koldioxidavtryck långt mer än vad de flesta experter trodde var möjligt. Vad hjälpte er att lyckas?

Alla bra lösningar med klimatsmart teknik bidrog naturligtvis en hel del men våra beteendeförändringar gjorde lika stor skillnad. Tack vare att vi fick bra feedback och hade tillgång till kunniga experter/coacher kunde vi (själva) sätta ambitiösa mål som gjorde det roligt att ”jaga gram”.

Vilka vanor tog ni med när ni flyttade tillbaka till ert eget hus och fortsatte med ert vanliga liv?

Det mesta faktiskt, fast inte lika ambitiöst som under projektet. När man fått kunskap och medvetenhet stannar det med en för alltid, det blir en del av den man är. Det innebär att klimatfrågan finns med i bakhuvudet på ett naturligt sätt i alla val vi gör. Ska jag köpa det här? Ska vi göra den här resan?

Vilka är era bästa tips för de som vill kämpa för en bättre miljö?

Om man ser till klimatfrågan – börja med matvanorna, det är lätt att påverka och gör stor skillnad. Till exempel är närodlat inte så viktigt för just klimatet, det har större betydelse hur maten är producerad än var. Minska på kött och mejeri/charkprodukter och ät upp all mat du bär hem. Och kräv bättre matinformation från de stora livsmedelskedjorna.

Rikskonferensen är en upptakt inför valet 2014 
– Vilken miljöfråga tycker du borde uppmärksammas mer av våra politiker?

Klimatet är en viktig fråga som kräver både samarbete och handlingskraft. För att öka tempot i de förändringar som krävs behöver vi modiga lagstiftare och visionära politiker som investerar i framtiden. Varför är inte Sverige främst i världen på klimatvänlig teknik – visst har vi förutsättningar att vara det?

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.