Begravningståg för vargen

Idag arrangerade Fältbiologerna en manifestation för vargen, ett begravningståg med 20 kistor som drog genom Stockholm. Det var många som slöt upp och sörjde jakten, de fällda vargarna och den politik som ligger till grund för denna försvagning av vargstammen.

Varje kista var försedd med ort och datum för dödssskjutningen (se foto nedan), med ett undantag – den tjugonde kistan för den varg som ännu jagas.

Kista för en av de fällda vargarna.

Vargbegravning

Tänk så skönt om den sista vargen som jagas med licensjakten slipper fällas och vi alla som vill ha en rik natur, med en levande vargstam, kunde få se regeringens och miljöminister Carlgrens alltmer desperata vargpolitik begravas istället.

9 thoughts on “Begravningståg för vargen

1. Kul att ses idag, Mikael! Bra demonstration, och trevligt att den fått sådan medieuppmärksamhet (såg nyss på tv4nyheterna om den, och svd har ju också skrivit).
    //Leo Rudberg

2. Varför kan man inte kompromissa? Jägarna får jaga lite och naturvårdsverket får plantera in lite genetiskt friska vargar. Tror ni på allvar jägare och andra vargmotståndare hade gått med på inplantering av varg annars? Har ni inte sett hur negativa Jägarnas Riksförbund och dess medlemmar överhuvudtaget varit till vargen? Som tur är så är det större Svenska Jägareförbundet lite mer positiva till biologisk mångfald. De rysk-finska vargar som vandrar in naturligt brukar ju inte klara sig helskinnade genom renbetesområdena i Finland och Sverige och det är ju därför situationen är som den är vad det gäller inaveln. Om man nu kompenserar jakten med inplantering så tjänar ju vargstammen som helhet på förfarandet. Jag ser då inget oöverstigligt problem i det hela. Nu väntar jag bara på att det ska planteras in vildren och visent också. De har ju också funnits fritt i Sverige men utrotats av människan.

3. Jag firade vargens dag den 4 februari som jag fick veta att kunna som medlem i Sv rovdjursföreingen med att tända ett ljus. Så synd att inte jag fick veta om denna aktivitet!

Lika illa är det med lojakt och björnjakt. Betydlig viktigare är frågor som handlar om människan eventuella nytta eller skada sett ur jordens perspektiv.

4. Ursäkta mig nu, men den här demonstrationen var patetisk.
    Jag tror vi måste agera och demonstrera mycket mer för att skydda vår natur, men den här skrattade jag åt.
    Jag kan inte begripa annat än att jakten faktiskt är en av förutsättningarna för den svenska vargstammen.
    Alla våra vargar rör sig där det bor folk, dom kommer hela tiden i kontakt med människovittring, bilar, tamdjur och folk som rör sig i markerna.
    Om dom inte jagas är det väl alldeles självklart att dom kommer att förlora rädslan för människor och den rädslan är det enda som hindrar dom att se oss som enkla byten.
    Den dagen en unge på väg till skolan skadas eller dödas av en varg, kommer sannolikt alla fördämningar på varghatet att falla och tjuvjakten riskerar bli en hederssak bland folk i många vargrevir.
    Då är våran vargstam illa ute, för polisen skulle inte ha en chans i det läget.
    Jag tror inte ni fattar vad vargen är för slags djur och era ståndpunkter känns lika extrema och oseriösa som varghatarnas.

5. tycker att detta är pinsamt, kalla det för dödsskjutningar… Blir illa berörd när jag tänker på alla som berövats någon släkting i krig och varit med i \”riktiga sorgetåg\” att detta får pågå. det är inte acceåptabelt, var det någon som tänkte tanken vad detta kan väcka för minnen, känslor och ångest hos dessa människor, Nä för då hade man inte valt att göra denna manifestation på detta sätt.

men det klart att känna empati med djur är kanske lättare än att stödja en medmäniska och känna empati med att denna misst någon i krig.

6. Men snälla Anders! Ingen har faktiskt dött av varg senaste hundra åren här omkring(förutom något extremfall vid krig som jag förstått det), då det funnits – i andra delar av Europa tiotusentals vargar, och miljoner människor – ingen varg har förlorat rädslan verkar det som trots alla människor där. Varför skulle det vara annat i SVERIGE?

En grej som jag skulle vilja förmedla vilket kan göra skillnad på tro: vargarna i Nordens Ark får mat av samma personer som jobbar där, fortfarande efter år – springer de iväg och gömmer sig en halvtimme(om jag minns rätt, vilket jag tror jag gör), när samma matgivare kommer in i inhängnaden där besökare går runt varje dag det är öppet. Dessa visar ingen tjusning av att vara en del av människans närmaste metrar, precis som i Spanien där de har över 2000 vargar. Ta\’t lungt, alltid bra med kritik…

Men man ska vara klok, människor dör av hästar, getingar, kor… vargen dödar inte människor. Skulle man behöva välja ett: Dödar kor människor/dödar vargar människor – vilket skulle överlägset ta svaret enligt statestik – kor.

Vi vill bort med rädsla hos folket, och vi ska jobba för det, för rädda vill jag inte att folk ska vara.

Jag håller med dig Clara att det är lite extremt att kalla det dödsskjutningar, om så var fallet, men vill man göra ett tydligt uttryck, och intryck på de man vill påverka kan sånt ske. Jag hoppas de jobbar vidare med deras sorg och att vi kan stötta dem annars. Verkligen.

Patrick Scott Rossi, Fältbiologerna
    patrick.scott.rossi@faltbiologerna.se

7. Patrick.
    Den alldeles uppenbara orsaken till att väldigt få blir skadade av varg är naturligtvis att dom jagas överallt och har jagats i generationer.
    Vad skulle annars orsaken till rädslan vara tror du?

8. Patrick, det där med \”ingen vargdödad på hundra år\” hur många vargar har det funnits dom senaste 100 åren? När sverige hade en levande landsbygd fanns det ingen varg, nu när landsbygden är en belastning låter politikerna vargstammen växa.
    Tro inte era protester har någon betydelse det handlar bara om politik.