Fladdermuseum invigs

Kvällen mellan världsmiljödagen och nationaldagen den 5-6 juni är ett bra tillfälle att uppleva allt det underbara. Då arrangerar många lokala naturskyddsföreningar Naturnatten och guidar till alla sällsamheter som junikvällarna kan erbjuda.

I år är det också Fladdermusens år över hela världen och det kommer att firas i Sverige med fladdermusguidningar på olika platser i landet både under Naturnatten och under den europeiska fladdermushelgen 27-28 augusti. I hjärtat av Småland vid foten av Taberg pågår just nu förberedelserna inför invigningen av ett fladdermuseum. Jag var där häromkvällen, på Gruvgården som ägs av Naturskyddsföreningens länsförbund i Jönköping,  och träffade ett gäng entusiaster med ett brinnande intresse för fladdermöss och Taberg förstås. I det gamla gruvkontoret ett stenkast ifrån gruvan snickras, målas och byggs en utställning som ska invigas 23 oktober.

Utställningen kommer att glänta på dörren till fladdermössens fascinerande liv och med hjälp av gruvguiderna kan man också besöka de gamla gruvschakten. På senhösten hänger hundratals fladdermöss i taket av gruvgångarna och man har räknat till sex olika arter som övervintrar där. Skåda fladdermöss gör man bäst i skymningen, vi tog en tur utrustade med pannlampor och pejlingsutrustning.

Fladdermöss orienterar med hjälp av ekoljud. Frekvensen ligger högre än det mänskliga örat kan uppfatta och därför behövs en speciell detektor för att omvandla dem till ljud vi kan höra. Vattenfladdermus är en av våra vanligaste fladdermöss. Den flyger tätt över vattenytan och jagar insekter och det är inte svårt att få syn på den i skymningen. I Syd- och Mellanamerika finns tre arter av vampyrfladdermöss. En art slickar blod från däggdjur, de andra från fåglar. Svenska fladdermöss håller sig till insekter. Bygg en sommarbostad åt fladdermössen och häng upp i din trädgård. Ritningar finns här.

4 thoughts on “Fladdermuseum invigs

Kommentering är stängd.