Föreningens kretsar är nav för hållbar utveckling

Jag har besökt tre kretsar i Naturskyddsföreningen, som arbetar lokalt, de senaste veckorna. Det är som vanligt inspirerande och hoppingivande. Föreningen är stark i det lokala sammanhanget.

I Umeå var jag med på kretsens årsmöte och fick höra om en smått unik aktivitet – under förra året höll tre personer från föreningen hela 18 program i Radio Västerbotten, vart och ett trettio minuter. Snacka om folkbildning! Till det ska läggas ekologisk modevisning på Noliamässan, en rad guidningar i nya naturreservat och en klimatmanifestation.

I Trosa var det jubileumsfirande med tårta. Kretsen höll årsmöte och det blev föreläsning och diskussion om klimat, kärnkraft och biogas. Inför en övning på Trosa torg den 16 maj har kretsen smart nog önskat sig jubileumspresenter. På listan finns att kommunen ska bekosta fågeltorn kommuninvånarnas och skolbarnens bästa, liksom att företag uppmanas att bli miljösponsorer till föreningen.

Även hos Säfflekretsen blev det tårta, efter en kväll i klimatfrågans tecken. Kommunen berättade om sina ambitiösa satsningar på att avveckla fossila bränslen. Startskottet för arbetet kom nog framförallt 1997 genom Naturskyddsföreningen projekt Utmanarkommuner. Sedan dess har kommunen målmedvetet tagit steg för steg i riktning mot utfasning av oljan, ökad effektivisering och utveckling av förnybar energi.

Så här ser det ut runt om i landet. På många håll spikas och byggs det på en hållbar utveckling. Och Naturskyddsföreningens kretsar är ofta ett nav i det arbetet.