När Ojnareskogen kom till Stockholm


Idag kom ”Ojnarekämparna” till Stockholm. Budskapet – till riksdagspolitiker och miljöminister – var entydigt: Rädda Ojnareskogen.

Ett antal demonstranter intog Riksbron vid lunchtid idag inför riksdagens interpellationsdebatt där frågan togs upp. Med mer eller mindre rödmålade ansikten – symbolen för Ojnarekampen – vecklade demonstranterna ut banderoller och delade ut flygbblad med budskapet om skogens exceptionella naturvärden.

Miljöminister Lena Ek kom vältajmat förbi, stannade till och svarade på frågor från fältbiologer och medierna (SVT m fl bevakade evenemanget).

Sedan början av juli har ett stort antal personer campat i Ojnareskogen på Gotland, för att stoppa det planerade kalkbrottet. Fältbiologer, boende i trakten och andra naturvänner har vädjat till både Nordkalk (kalkbrytare) och Mellanskog (skogsavverkare) att stoppa exploateringen – åtminstone tills Högsta Domstolen avgjort frågan.

Ojnareskogen har mycket höga naturvärden. Stora delar är nyckelbiotop och där finns över 250 rödlistade djur- och växtarter. Ojnareskogen ligger också i närheten av Bästeträsk, en viktig vattenreservoar för hela norra Gotland. Vatten som riskerar att förstöras och bli odrickbart om täkten blir verklighet. Här står konflikten mellan ett fåtal jobb i 25 år eller dricksvatten, natur, jordbruk och turism för all framtid, menar kritikerna. Även bönder och andra boende i området har uttryckt oro och deltagit i protesterna.

Vill du visa ditt stöd men kanske inte måla ansiktet? Skriv på namninsamlingen till EU:s miljökommissionär Janez Potočnik!

Följ utvecklingen på Facebook (inloggning krävs)

Twitter #ojnare

Kommentera

One thought on “När Ojnareskogen kom till Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.