Naturskyddsföreningens aktiva länsförbund

I helgen träffades Naturskyddsföreningens länsförbund och riksföreningen för en konferens i Göteborg. Uppslutningen var rekordstor och diskussionerna spännande och intressanta. Bland många frågor som togs upp fanns vindkraft och varg.

Vindkraften har en stor potential i Sverige. En utbyggnad på upp emot 30 TWh i kombination med omkring 50 TWh eleffektivisering (effektivisering är den viktigaste strategin) och ytterligare tiotalet TWh bioel möjliggör både minskad klimatpåverkan och en avveckling av kärnkraften. Vi kan minska växthusgaserna och atomsoporna samtidigt.

Men vindkraften måste placeras rätt, den får inte hota höga naturvärden. Branschorganisationen för vindkraft och många företag håller numera oftast med om detta men trots det ser vi brister i praktiken, ofta som resultat av dålig planering för några år sedan. Vindkraftsföretagen måste stärka sin naturvårdshänsyn och lyssna mer till den lokala och regionala miljörörelsens synpunkter, inte minst Naturskyddsföreningens många länsförbund.

När det gäller vargen är enigheten stor inom Naturskyddsföreningen att vargstammen måste tillåtas fortsätta växa, både kvantitativt i antal, och kvalitativt i genetisk variation. Regeringens föreslagna tak på antalet vargar är beklämmande lågt och står i strid med den bindande lagstiftningen inom EU, eftersom omfattande jakt inte får tillåtas på vargstammar som inte har gynnsam bevarandestatus. Naturskyddsföreningen kommer att växla upp ordentligt i debatten, särskilt i det fall regeringens föreslagna massjakt på varg startar redan kommande vinter.

På konferensen diskuterades också olika vägar att fortsätta den positiva utvecklingen inom föreningen och det rapporterade att ett stort antal lokala kretsar visar en klart högre grad av aktivitet idag än för några år sedan.

Detta är viktigt och ännu ett tecken på att föreningens kraft att förändra samhället i hållbar riktning växer. Det bådar gott, också i svåra frågor som vindkraft och rovdjur. Det är stimulerande.

Kommentera

3 thoughts on “Naturskyddsföreningens aktiva länsförbund

 1. Jag undrar vad Naturskyddsföreningen gör nu när Sveriges jägare rustar sig för vargjakt efter årsskiftet. Detta trots att landets vargstam ännu inte anses tillräckligt livskraftig.Taket har satts till 210 djur medan en livskraftig stam bygger på minst 500 djur.

  Till saken hör också att Sverige är ett glest befolkat land som egentligen borde ha gott om plats för vargar. Faktum är att vi har minst vargar per tusen kvadratkilometer om man jämför med andra länder som också har varg. Hos oss finns 0,5 vargar per tusen kvadratkilometer medan motsvarande siffra för exempelvis Polen är 700. Där är dessutom befolkningstätheten 127 invånare/kvadratkilometer medan den siffran hos oss är 23 (allt enligt Naturskyddsföreningens rapport från september 2009).

  I ovan nämnda rapport skrev ni också att det vore pinsamt om vi nu får ett beslut om storskalig jakt på varg, när vi samtidigt har ordförandeskapet i EU. I och med det har vi också ett extra ansvar för att värna den biologiska mångfalden, sa ni i samma rapport. De argumenten tycks inte ha bitit på beslutsfattarna!

  Samtidigt kan man inte annat än förundra sig över hatet som fortfarande finns mot varg, trots att ingen människa har blivit attackerad av vargar på flera hundra år! (Mer om detta kan man lästa i boken \”Vargen kommer\” av Tommy Hammarström, som på ett sakligt sätt beskriver vargens situation i Sverige).

  Så frågan är alltså; Vad gör Naturskyddsföreningen nu för att riva upp det här beslutet, som verkligen inte är till gagn för den biologiska mångfalden i vårt land, som ni väl ska värna? Och som dessutom är pinsamt för Sverige som nation. Men det värsta är att det återigen är vargarna som får betala priset för att bli troféer åt hatiskt inställda jägare. Som svensk kan man bara förundras över hur ett sådant här beslut har kunnat fattas – och hoppas att ni som organisation ska kunna påverka så att beslutet ändras, så fort som möjligt.

 2. Naturskyddsföreningen är starkt kritisk till beslutet att begränsa den lilla och inavlade svenska vargstammen genom licensjakt. Vi arbetade därför intensivt för att påverka riksdagsbeslutet, bl a genom skrivelser, uppvaktningar, direkta kontakter med olika partier och enskilda riksdagsledamöter mm. Tidigare har vi, bl a genom vår medverkan i Nationella Rovdjursrådet och genom remissytttranden, fört fram synpunkter till Naturvårdsverket som tog fram underlag för regeringens proposition.

  Nu är riksdagsbeslutet taget och på kort sikt finns inga förutsättningarna att riva upp det; det togs med stor majoritet av riksdagen. Vi arbetar i stället med en anmälan till EU-kommissionen, eftersom vi, med starkt stöd av ledande miljöjurister, anser att beslutet om licensjakt på varg strider mot EU:s art- och habitatdirektiv. Sverige bryter därmed mot direktivet. Anmälan planeras i samarbete med WWF och Svenska Rovdjursföreningen.

  Mvh,
  Klas Hjelm
  senior advisor Naturskyddsföreningen

 3. Var finns nu Sveriegs trovärdighet när det gäller att engagera sig bevarandet av stora rovdjur i hela världen? Tigrar, lejon, leoaprader, jaguarer mm Hur kan man överhudtaget diskutera en avskjutning av ett utrotningshotat djur i Sverige?
  Och dessutom skyller regeringen på at avelsstammen är genetisk för liten- då skall man skjuta bort 10% av beståndet i allmän hetsjakt! Spelar ingen roll vilken individ det är, bara
  man får skjuta!
  Nej, ett urdåligt beslut av miljministen, Naturvårdsverket och av Svenska Jägarförbundet!
  Mvh Karin Ekeborg, Varberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.