Rikskonferensen del 2

Lördagen fortsatte med gruppdiskussioner om ännu fler svåra frågor och några skarpa gruppdeltagare redovisade kort hur diskussionerna gått i grupperna. Söndagens föreläsningar och diskussioner handlade om hur framtiden ser ut och hur vi tar oss dit.

Självklart hade vi fest på lördagkvällen. Vegetarisk grillbuffé och kladdkaka till efterrätt. Det var många som satsade hårt på dansgolvet, trots det var söndagens diskussioner minst lika engagerande som lördagens. Hela förmiddagen och större delen av eftermiddagen diskuterade mindre grupper olika frågor utifrån fyra olika frågeställningar:

Mycket av det som sas i diskussionerna kring de här ämnena kommer säkerligen att märkas i vårt arbete framöver. Vi har blivit lovade några av spanarnas presentationer som du kan se fram emot här på bloggen. Vi uppdaterar det här inlägget med länkar till slideshare i takt med att de kommer in.

Eftermiddagen fortsatte med ett enormt inspirerande föredrag av Ida Hult från Tredethnography. Hon gick in på miljörörelsens kommunikation och lämnade bland annat efter sig citatet ”säg hälften av det ni gör så kanske ni når fram”.

Slutligen fick Svante Axelsson chansen att fråga två politiker i form av Anita Brodén (fp) och Sara Karlsson (s) hur de ser på framtiden för miljön. Ett samtal som ytterligare bekräftade det Sverker Sörlin pratade om igår – att vi behöver bli bättre på att ta in folk där de är nu. Och som Svante själv skrev i sina reflektioner efter helgen;
”Jag själv blev än mer övertygad om att vi som miljöorganisation måste vidga vårt uppdrag och även undanröja de hinder som idag förhindrar att nödvändiga politiska miljöbeslut blir genomförda.”

Under helgen tilldelades fem inspirerande och extra engagerade miljökämpar vår hedersutmärkelse silverfalken. Från vänster i bild:
Joumana Al-Rifai, Doris Norrgård-Almström, Bengt Aronsson, Catharina Lihnell Järnhester.
Birgitta Rauschning fick också en silverfalk men hade tyvärr redan hunnit lämna konferensen när vi tog bilden. Läs juryns (Naturskyddsföreningens styrelse) motiveringar på vår webbplats.

Uppdaterat 25/5 2011: Nu finns alla presentationer från spanarna länkade här i inlägget.