Världens största naturvårdsorganisation kan få svensk ordförande

Naturskyddsföreningens vice ordförande Karin Åström rapporterar direkt från IUCN:s kongress, Jeju, Sydkorea. Under mötet ska bl a en ny ordförande väljas och Naturskyddsförenigen har föreslagit Anders Wijkman, som en gång vari generalsekreterare i föreningen, till posten.

måndag 17.30
I stora salen diskuterar en panel med politiker och andra höjdare ämnet ”Can conservation tackle poverty?”. Runt om i denna jättebyggnads mindre salar pratar man om hur IT kan användas i miljöarbetet, kvinnors roll i hållbar produktion och konsumtion och mycket annat. På skärmutställningar i korridorerna kan man läsa om hur snabbt sågfiskar är på väg att utrotas, hur våtmarker exploateras, hur dugonger kan räddas och mycket, mycket mer. Lite längre bort diskuterar några ekonomi och hållbarhet. Det är kongress för IUCN, International Union for Conservation of Nature, världens största miljöorganisation där Naturskyddsföreningen är en av många medlemmar. IUCN har både ideella organisationer som oss, NGO:s, och regeringar som medlemmar. Det är en ganska blandad skara deltagare. Många representerar föreningar och är här för att rösta om motionerna som behandlas under förhandlingar under flera förmiddagar. Andra för att delta i diskussioner i de många workshops som arrangeras. Här finns forskare som vill träffa kollegor och prata ihop sig om nya projekt, media och regeringsfolk. Och en lokal ungdomsorganisation som protesterar mot bygget av en militärbas här på ön. De ger en mer konkret koppling till frågorna i en värld av trevande och abstrakta diskussioner om hur det skulle kunna gå till att rädda världen.

Mötet pågår i tio dagar och har samlat omkring 8 000 deltagare från hela världen på en lite ö utanför Sydkoreas sydspets. För oss från Naturskyddsföreningen och andra svenskar på plats är det extra spännande eftersom vi har föreslagit en kandidat till ordförande i IUCN: Anders Wijkman, vår egen tidigare generalsekreterare. Anders som både varit generalsekreterare i svenska Röda korset och Naturskyddsföreningen, suttit i riksdagen och EU-parlamentet, haft en mycket hög position i FN, är medlem i Svenska vetenskapsakademin och mycket mer, borde vara omöjlig att slå. Men det är mycket politik i val av det här slaget, även om det känns orimligt inte minst efter dagens presentation och utfrågning av kandidaterna, kan kanske någon av de andra två kandidaterna ändå vinna. På onsdag eftermiddag sker omröstningen, håll tummarna allihop så rapporterar jag efter valet!

Karin Åström, vice ordförande, Naturskyddsföreningen