Varför köper ni inte upp skogen och skyddar den?

Vår sakkunnige i skogsfrågor Jonas Rudberg fick en fråga om varför vi i Naturskyddsföreningen inte köper upp skog för att skydda den. Frågeställaren målade upp en problemsituation som vi mycket väl känner igen. Timmerbilar som åker skytteltrafik genom områden som tidigare kunnat kallas skog, men nu snarare är hyggen eller plantager. Läget är akut. Så varför […]

Läs mer

Läsarfråga: Hur mycket kött kan vi äta per person?

Hej, jag undrar hur mycket kött per person jordens 7 miljarder människor kan äta ifall växthuseffekten ska hållas på en miljömässigt bra nivå. Jag syftar främst på det ”dåliga köttet” – nöt, gris och lamm. Och vi utgår då också från att vi/hela världen också försöker leva miljmässigt bra på alla andra möjliga sätt också och vi utgår dessutom från att utvecklingsländerna också kommer att höja sin levnadsstandard rejält.

Jag vet, en omöjlig fråga, men jag vore tacksam om ni försökte ge ett svar i alla fall.

Läs mer

Läsarfråga: Vilket är bäst? Närproducerat eller inte närproducerat, vegetariskt eller kött?

en vegetarisk måltid har mindre än hälften så stor klimatpåverkan än kött.
Det är inte transporten som är avgörande när det gäller matens klimatpåverkan utan hur produktionen går till. Djurproduktion är långt mer klimatbelastande än grönsaker. Soya och quornprodukter har betydligt mindre klimatpåverkan än köttprodukter. Men ett bra kött, till exempel ekologiskt och svenskt naturbeteskött, är bra för vår biologiska mångfald. Därför säger vi att kosten bör till så stor del som möjligt utgöras av vegetariska alternativ och kompletteras med miljömärkt kött och fisk.

Läs mer

Klimatkompensera flygresor – Hur bra är det?

FRÅGA: Jag har länge undrat hur man gör när man klimatkompenserar efter en flygtur. Jag brukar skicka en lite större summa till Vi-skogen som jag tror är ett bra och miljövänligt projekt. Har jag rätt? Eller hur gör jag? Elsa Magnuson SVAR: Många flygbolag erbjuder klimat­kompensation på sin hemsida när man köper biljetten. Men man […]

Läs mer

Läsarfråga: Är det okej att äta lokalt fiskade räkor?

Hej!

Jättebra med kampanjen mot Jätteräkor/Tigerräkor. Jag har emellertid en fråga i anslutning till detta.

När jag var i Indien, Kerala och åkte på Backwaters köpte vi jumboräkor av lokala fiskare. Dom såg ut som räkor i formen men hade stjärtar stora som hummerstjärtar. Man påstod att de inte var odlade utan fanns naturligt i trakten och att fiske av dessa inte skulle vara skadligt för miljön. Jag har inte fått klart för mig om även dessa räkor omfattas av Naturskyddsföreningens ”svartlistning” eller om förutsättningarna är annorlunda. Jag har aldrig sett dessa i Sverige och försökt Googla på Jumboräkor men har inte hittat någon bra information om ev odling, fångst och miljöpåverkan – bara en mängd recept. Kan Naturskyddsföreningen ge mig någon information som bringar klarhet?

Läs mer