Heja Danmark – kom igen Sverige!

Danmark har på många sätt kommit mycket längre än Sverige när det gäller medvetenheten om farliga kemikalier i vardagsprodukter och i mat. Det är synd att Sverige inte är bäst, men vi har goda förutsättningar att kunna bli det – eller åtminstone ta rygg på det Danmark gör.

Danmark har en farlighetsklassad bekämpningsmedelsskatt, som Sverige borde ta efter. De köper dessutom dubbelt så mycket ekomat i butiken. Danmark har ett Livsmedelsverk (Fødevarestyrelsens) som ger superbra tips och råd på hur man som konsument kan tänka för att undvika farliga kemikalier i mat, tillexempel från olika sorters livsmedelsförpackningar, vilka tillsatsämnen som man bör undvika osv.

Danmark arbetar för tillfället hårt för att reglera fyra farliga ftalater i importerade varor – något som är ganska revolutionerande. Dessa ftalater är idag förbjudna att användas för tillverkning av produkter inom EU, men eftersom de flesta produkter man köper i affären är tillverkade i andra länder så kan man alltså få in de farliga ämnena i hemmen ändå. Om det här går igenom så kan man även hoppas att det öppnar för att andra ämnen också kan förbjudas i importerade produkter. Sverige bör naturligtvis haka på detta ypperliga danska initiativ.

Det finns även en dansk konsumentorganisation, Forbrugerrådet Tænk, som till stor del ägnar sig åt att testa produkter och informera om farliga kemikalier. Ett tips för den som inte hittar den information ni söker på hemmaplan!

 

Kommentera

One thought on “Heja Danmark – kom igen Sverige!

Kommentering är stängd.