Att gillra en myggfälla – lokalt miljögiftsarbete i Kina

Nina Wertholz, projekthandläggare, miljögifter, rapporterar från ett besök hos en av våra samarbetsorganisationer i Kina:

Jag befinner mig i en liten bergsby bara någon timmes bilresa från Kunming i sydvästra Kina. Byn ligger högst upp på en liten kulle, vindutsatt men med slående vacker utsikt över de omkringliggande skogarna och åkerlotterna.

I byn jag besöker har Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation PEAC jobbat med att hjälpa invånarna att sluta använda kemiska bekämpningsmedel i såväl jordbruken som emot myggen i hemmen. Jag är här för att se hur det går med projektet och inte minst för att lära mig hur man jobbar med miljögifter i ett land som Kina

Utanför ett av husen lyser gula rader av torkande majs. Här bor familjen Wang som bjudit in mig på en kopp te. På bordet står en fälla, sinnrikt konstruerad för att locka inflygfän genom en strut som de inte hittar tillbaka genom. Jag har precis erbjudits plats på en av de flätade pallarna runt bordet när mannen i familjen kommer hem. Under högsäsong tjänar han extra genom att jobba åt en jordbrukare i närheten.

”Chefen ville att jag skulle spruta insektsmedel på grödorna” säger han. ”Men jag vägrade!”.

Mr Wang berättar att sedan han och hans familj slutade använda insektsgift inomhus för att ta död på myggen, känner de genast av huvudvärk och illamående när de kommer i närheten av giftet.

”Vi har försökt få chefen att sluta bespruta, men han lyssnar inte. När jag vägrade blev han arg, men han kommer bara be någon annan at göra det”.

I Kina, liksom i många andra länder, är användningen av kemiska bekämpningsmedel ett vida spritt problem. Mindre uppmärksammat är den breda användningen av bekämpningsmedel inomhus, emot mygg och skadedjur. Då det ofta är kvinnor och barn som tillbringar den största delen av tiden i hemmet, är de också extra utsatta för gifterna.

Fru Zhang Zhilan,en av familjen Wangs grannar förklarar:
”Innan jag var på PEAC:s utbildning trodde jag att barnens hosta bara berodde på att jag använde för mycket medel. Nu har jag förstått att jag inte ska använda något alls, och barnen hostar inte längre”.

Sen tillägger hon:
”Även om vår by är väldigt fattig, kan vi ge våra barn hälsosam, obesprutad mat och erbjuda dem ett hem utan gifter. Det försöker jag lära min dotter”.

Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete med kemikalier

Vill du läsa mer om Naturskyddsföreningens arbete utanför Sveriges gränser? Navigera runt på Globala kartan där du kan läsa mer om PEAC och våra andra samarbetsorganisationer.

(Håll också utkik efter nästa uppdatering från Kina. Nästa gång frågar jag en internetaktivist hur man använder sociala medier för att påverka politiken i Kina. )