Farligt damm på dagis

Naturskyddsföreningens systerorganisation i Tyskland, BUND, har låtit analysera dammtussar från sextio olika daghem runt om i Tyskland. De fann alarmerande höga halter av framförallt ftalater, som tillsätts som mjukgörare i PVC-plast. I snitt var halterna tre gånger högre än i dammtussar från vanliga hushåll. Enligt BUND kan barnen få i sig potentiellt farliga halter av dessa ämnen bara genom att vistas i förskolan.

Ftalater är ämnen som används mjukgörare i PVC-plast. Ftalaterna är inte bundna till plasten kemiskt, utan läcker ut under hela produktens livslängd. Byggmaterial; exempelvis PVC-golv, är en källa till ftalater. Hygienprodukter är en annan. De används då som bärare för parfymdoft. För barn tillkommer leksaker av PVC-plast och dammtussar i lekrummet som spridningsväg.

Ett antal olika ftalater har visat sig vara hormonpåverkande, bland rapporterade effekter finns tidigarelagd pubertet, missbildning av urinröret och penis hos pojkfoster, försämrad spermakvalitet och minskad fertilitet i vuxen ålder. Sedan 2007 är tre ftalater förbjudna i leksaker som säljs inom EU och ytterligare tre förbjudna i leksaker som kan stoppas i munnen.

Daghem innehåller uppenbarligen mer PVC-material än ett vanligt hem. I många av de undersökta daghemmen återfanns PVC bland annat i golvmaterial, vinyltapeter, lekmattor, regnkläder, bordsdukar, möbelklädsel av konstläder och plastleksaker av olika slag.

Nog är det dags att börja kemisanera även svenska daghem. Småbarn är många gånger känsligare än vuxna för dessa hormonpåverkande ämnen. Ut med vinyl och in med trä- och linoleumgolv. Det finns PVC-fria alternativ för inredning, regnkläder och leksaker. Men det gäller att personal och inköpare är på alerten och ställer strikta miljökrav i upphandlingen.

Kommentera

One thought on “Farligt damm på dagis

Kommentering är stängd.