Fixa glidet utan giftig valla

Gillar du också att susa fram på längden mellan gran och tall? En oslagbar kombination av naturupplevelse och fartfest – förutsatt att skidorna är rätt preparerade förstås. Numera går det att fixa glidet med en stålsickel istället för att lägga på glidvalla.

Det är skönt eftersom glidvallorna innehåller högflourerade ämnen som är riktigt problematiska för naturen. Det misstänks också vara skadligt att andas in ångorna som frigörs när glidvallan smältes på skidorna.

Med en sickel slipper du fundera över det och skrapar istället av ett tunt skikt av belaget. Här kan du se hur sicklingen går till. Fästet ordnas med vanlig fästvalla som är betydligt snällare mot miljön än glidvallan. Prislappen ligger på runt 600 kr och uppåt.

Tipset kommer från senaste numret av medlemstidningen Sveriges Natur. Bli medlem i Naturskyddsföreningen för 24 kr/mån så ingår en prenumeration.

Läs gärna om hur vi jobbar för att minska skadliga gifter i miljön.

5 thoughts on “Fixa glidet utan giftig valla

1. Jag gillar instruktörens sista ord:\” vill man ha ännu bättre glid kan man lägga på en HF-valla\”

2. Flour vallor fyller bara sin nytta vid 0 och plus grader samt om man åker långlopp. Däremot räcker det inte med att bara sickla sina skidor utan det bör kompletteras med \”vanlig\” glidvalla.

3. Åkte just tjejvasan där erbjudanden om högfluorerad valla står sida vid sida med \”miljömärkt evenemang\” från Håll Sverige Rent. Skulle NSF kunna hjälpa Vasaloppet att bli riktigt miljöcertifierat istället?

Kommentering är stängd.