COP21: En dag i hangaren

Det är den tredje dagen och vi får inte veta så mycket av vad som händer i förhandlingarna bakom de stängda dörrarna. Passar därför på att ge lite beskrivning av en dag på COP.

DSC03194 (1280x853)

Som NGO har Naturskyddsföreningen bara observatörsstatus. Det betyder att vi inte kommer in i de slutna förhandlingsalarna. Miljörörelsen får därför lita på våra olika kontakter och den samlade kontaktinformationen är imponerande. Vi är medlemmar i Climate Action Network, CAN. Organisationen har informatörer i flera delegationer och skryter om att vara en av de mest välinformerade på förhandlingarna. Det kan mycket väl stämma. CAN skriver varje dag nyhetsbrevet ECO som du kan följa på nätet. Vi går på CAN möten varje dag för att uppdatera oss men just idag var även det mötet ganska magert.

En annan bra källa till överblick är vår samarbetsorganisation TWN som också skriver ett dagligt nyhetsbrev.

Den svenska delegationen hade sitt första möte med oss observatörer idag. Det är bra att få träffa dem och vi fick tillfälle att kort diskutera aktuella frågor som finansiering och långsiktiga mål. COP hålls på en flygplats och förhandlingarna ryms i stora hangarer och mässtält. Det innebär att allt är tillfälligt byggt. Enkla träväggar och tygtak gör att alla rum är bullriga och har dålig luft. Det borgar inte för bra möten. Den svenska delegationens lilla skrubb utgör tyvärr inget undantag.

Man kan också besöka mängder av intressanta seminarier som hålls av organisationer, länder eller näringsliv. Det finns också påkostade paviljonger som t.ex. den indiska som vill framhålla ett modernt och innovativt Indien eller enklare montrar från olika NGO-er som t.ex. Philippine Center of the International Theatre Institute som visar illustrationer av hållbarhetsmålen som barn med funktionsnedsättning målat. Spännvidden är verkligen stor.

Det praktiska miljöarbetet är också intressant. Vi får betala 1€ i pant för kaffekopparna, men i princip all mat innehåller kött i olika former. Även mackorna. Ingen #vegopepp här inte. Trafiklogistiken är dock imponerande med bussar för alla, gratis kollektivtrafik i hela Paris söndag-måndag etc. Det är ju nästan 46 000 deltagare på mötet!

Nu hoppas vi på framgångar i förhandlingarna. Och insyn!

DSC03153 (1280x853)DSC03161 (1280x853)