COP21: En text finns, mötet uppskjutet till kl. 11.30

Vi möts nu på morgonen av nyheten att nattens förhandlingar har varit dramatiska, men också gjort stora framsteg. Mötet som skulle ha börjat nu kl. 9 är framskjutet till 11.30. Under tiden ska den färdiga texten översättas till alla FN-språk, och ministerförhandlingar pågår.

Stora framsteg inatt alltså. Kl. 11.30 vet vi om det är framsteg för förhandlingarna, eller framsteg för planeten och mänskligheten. Redan det utkast som presenterades i torsdags innehöll stora brister, och de framsteg som fanns kvar har varit hårt omdebatterade sista dagarna. Får vi en plan för 1.5 grader, eller 3 grader? Enligt ryktena är Tuvalu glada och USA arga, det kan vara tecken på en bra text men att det finns frågor kvar att lösa.

I väntan på den nya texten kan jag rekommendera att läsa gårdagskvällens  extranummer av Climate Action Networks nyhetsbrev ECO, som innehåller en ’fusklapp’ för förhandlarna. Den är en bra guide för att tolka dagens text.

Arbetet bakom ECO är imponerande. Varje dag hjälps miljöorganisationer från hela världen åt att göra aktuella och initierade analyser och rapporter som distribueras till delegater och observatörer. De påverkar.

Vi hörs igen om några timmar när vi har avtalstexten i hand…