COP21: Håller verkligheten på att springa ifrån klimatförhandlingarna?

Så känns det när slutronden i klimatmötet nu är i full gång. Hur svårt kan det vara att komma överens om formuleringar som är så utvattnade att de knappt kommer att bli styrande. Just nu diskuteras finansieringsfrågan och EU och Sverige tycker att formuleringen är för dyr för vår egen del. Märkligt kan tyckas när det inte finns någon siffra om hur mycket de rikare länderna ska betala till de fattigare länderna efter 2020. I Köpenhamn 2009 bestämdes att de utvecklade länderna skulle betala 100 miljarder dollar varje år från och med 2020 men än är det långt kvar innan den första leveransen kan godkännas.

Det känns orimligt att det tjafsas om dessa pengar, som är småpengar i sammanhanget, när mänskligheten gemensamma ödesfråga ligger på bordet.  Alla måste bjuda till vid sådan här viktiga möten och som Pippi Långstrump sa ”den som är stark måste också vara snäll”. Hoppas verkligen att EU och Sverige tar sitt förnuft till fånga i natt och bjuder till så att andra länder vågar backa upp det långsiktiga klimatmålet som  faktiskt ligger i den andra vågskålen.

Enligt det senaste förslaget får världens temperatur maximalt stiga till ”well below” under två grader med sikte på att max 1.5 grader förhöjd medeltemperatur. Denna formulering är en av de få pärlor som finns kvar i den urvattnade text som vi fick ut under torsdags kväll. Många länder vill få bort den i natt om de inte erbjuds pengar för att investera i förnybar energi. Hoppas innerligt att denna text inte plockas bort.

Den andra stora fajten i natt blir att är att behålla formuleringen om att alla länder ska samlas vart femte år för att höja sina alldeles för låga klimatlöften. Eftersom erfarenheten visar att det oftast går lättare att minska utsläppen än vad politikerna själva tror är det viktigt att de träffas ofta så de hinner spänna bågen och skärpa sina utsläppslöften.

Det känns allt mer som att verkligheten håller på att springa om förhandlarna. Redan i år finns det tecken på att de globala utsläppen börjar minska. Enligt siffrorna från Paris sker det långt efter 2020. 2015 tycks bli det år då det gick mer pengar till investeringar i förnybar energi än till fossilt. Och solcellerna är inom ett år konkurrenskraftiga med ny kolkraft. Det är tur att förhandlarna i Paris bara är golvläggare.