COP21: Inne i Paris samlar sig civilsamhällesorganisationerna

 

GÄSTBLOGG: David Collste är produktansvarig på Bra Miljöval Försäkringar​, och befinner sig just nu i Paris på det alternativa klimatmötet ZAC.

 

Samtidigt som klimatförhandlingarna pågår utanför staden samlas civilsamhällesorganisationer från hela världen inne i Paris. En stor fabrikslokal har inretts till Zone D’action Climat, ZAC. Där samlas miljöorganisationer, ungdomsorganisationer, representanter från urfolk från alla kontinenter och andra människor som på olika sätt tagit sig till Paris för att stödja och sätta press för ett ambitiöst avtal. Flera hundra svenskar har samlats och bussar har arrangerats av bland andra Fältbiologerna. Andra organisationer som är på plats är PUSH Sverige (Plattformen där Unga Samarbetar för Hållbarhet), KFUM, Latinamerikagrupperna, Greenpeace och Jordens vänner.

Igår kväll var temat vid ZAC klimatförändringar och det ekonomiska systemet. Den kanadensiske journalisten Naomi Klein var på plats och berättade om sin bok Det här förändrar allt: klimatet kontra kapitalismen. Klein jämförde fattiga länder krav på att få ersättning för de skador och förluster (Loss and Damages) som de får utstå som konsekvens av klimatförändringarna med oljeföretagens krav på att få borra efter olja trots nationella och lokala regler som sätter stopp för det. Medan Världshandelsorganisationen och internationella handelsavtal enligt Klein i flera fall har gett oljeföretag rätt gentemot regioner och stater, är det ytterst tveksamt om fattiga länder kommer att få legala rättigheter att kräva stöd för skador och förluster inom ramen för klimatavtalen. Enligt Klein är det viktigt att vi drar paralleller och jämför mellan handelsavtalen och klimatavtalen för att tydliggöra var makten finns.

IMG_2976

Under torsdagen hölls också flera ickevåldsaktioner, bland annat en vid Notre Dame där urfolk manifesterade, bland annat jojkade samer som var på plats. Under lördagen planeras flera fredliga aktioner, bland annat stora ringar av personer som håller varandra i händerna runt Eiffeltornet.

Det är tydligt att oavsett resultatet av klimatförhandlingarna så kommer folkrörelserna att fortsätta kampen för en hållbar värld.

IMG_2995

David Collste