COP21: Nu hettar det till

DSC_0028Sitter just nu längst bak i plenum och lyssnar på den första förhandlingssessionen efter att det nya avtalsutkastet presenterades i eftermiddags. Tanken är att mötet ska pågå till kl. 22 och därefter tar arbete i delegationerna och bilaterala möten vid. Just nu är klockan dock 22.30 och ännu inga tecken på att det snart slutar.

Det nya avtalsutkastet som presenterades i eftermiddags var ett kliv framåt på en del punkter, men lämnade de stora knäckfrågorna olösta. Naturskyddsföreningens inledande analys finns här. Sammanfattningsvis rymmer avtalsutkastet fortfarande möjligheterna till både ett väldigt ambitiöst och bra avtal, och ett urvattnat och dåligt. Vilket det blir kommer att avgöras det närmsta dygnet.

Under eftermiddagen arrangerade en grupp av 90 länder en gemensam presskonferens där de tryckte på att de vill ha ett mer ambitiöst avtal än utkastet. Bland de 90 länderna fanns både EU, USA och en lång rad av låg- och medelinkomstländer. En smått historisk händelse enligt många.

Efter kvällens möte ska de tre svåraste frågorna behandlas i egna grupper: ambitionsnivå, differentiering och finansiering. Ambitionen är att ha ett nytt utkast klart imorgon eftermiddag.

De tre knäckfrågorna identifierades av COP-ordföranden i eftermiddags, och kvällens möte har än så länge bekräftat hans analys; merparten av inläggen handlar om de frågorna. Det kommer ganska mycket kritik mot avtalsutkastet, från olika håll. Många saknar tydligare skrivningar om differentiering och klimatkonventionens princip om gemensamt men olika ansvar. Flera lyfter också hur viktigt det är med en gräns vid 1.5 grader istället för 2 – det innebär skillnaden mellan liv och död för många.

Men även om språket emellanåt är starkt i sakfrågorna, understryker samtliga ett stort förtroende för ordförandeskapet och processen, och att de alla är beredda att arbeta hårt för att nå fram till ett avtal. Det är betydligt bättre stämning än vid tidigare möten bekräftar de som är mer förhandlingsvana än mig. Det kommer att behövas för att komma i mål, förhandlingarna kommer att pågå hela natten, men avtalet ligger trots allt inom räckhåll. Det blir enormt spännande att se hur långt de har kommit imorgon när det nya utkastet förhoppningsvis ska vara klart. Och inte bara hur långt de har kommit, men viktigare givetvis vilka vägval som har gjorts.