COP21: Nytt avtalsutkast!

DSC_0018Idag har stämningen varit riktigt god här på COP. När Pariskommittén möttes igår kväll och alla de arbetsgrupper som ordföranden tillsatt skulle rapportera sina resultat så var det övervägande positiva besked.  Det franska ordförandeskapet har varit skickliga på att skapa förtroende och se till att alla får inflytande. De fick också mycket beröm för det igår.

Alldeles nyss presenterade COP-ordföranden det nya tvättade utkastet till klimatavtal, som de har arbetat på hela natten och morgonen. Efter ett kort möte i plenum där avtalet delades ut har nu alla delegationer dragit sig tillbaka för att läsa dokumentet och förbereda sig för kvällens förhandlingar som ska börja 20.00. Därefter kommer arbetet sannolikt att pågå hela natten. Samtidigt sitter förstås nu alla observatörer, inklusive vi på Naturskyddsföreningen, och läser utkastet och diskuterar med varandra och våra samarbetspartners och andra. Climate Action Network, där vi är medlemmar, gör sig redo för att arbeta dygnet runt.

Den franska ordföranden för mötet sammanfattade det som att stora framsteg har gjorts under gårdagen och natten, och det nya förslag han nu presenterar är bantat till 29 sidor (från tidigare 48). Tre fjärdedelar av alternativen i hakparenteser är borta. Ett rejält kliv framåt mot ett avtal alltså.

Det återstår givetvis stora och svåra frågor, och det slutliga avtalet kommer sannolikt vara långt ifrån perfekt. Men det ser ut som att ett avtal faktiskt kan bli färdigt innan veckan är slut. Redan imorgon kväll tror många att det mesta kommer att vara klart.  Ett avtal som förhoppningsvis är tillräckligt bra för att utgöra grund för rejält höjda ambitioner i det globala klimatarbetet framöver.

Ordföranden identifierade tre huvudsakliga återstående knäckfrågor för kvällen och natten:

• Ambitionsnivån
  • Finansieringen
  • Differentieringen

Nu väntar spännande timmar!

2 thoughts on “COP21: Nytt avtalsutkast!

• Hej Niklas! Det är fortfarande mycket de inte är överens om tyvärr. De har gjort rejält stora framsteg sista dagarna, men framförallt vad gäller differentiering (alltså vilka länder som har störst ansvar att gå före och stå för finansiering), ambitionsnivån (alltså vilket det långsiktiga målet ska vara) och finansieringen så har de fortfarande stora knutar att lösa ut.