COP21: Sitter vid det tyska rummet

Sitter vid den Tyska delegationens stora rum. En skön plats. Där träffar man mycket folk för där är kaffet gratis! De har också en för dagen passande text på väggen ”Below 2 degrees – together we make it”.

För just idag har EU tillsammans med Afrika och Karibien Pacific öppnat för en diskussion om 1.5 grader istället för två grader. Helt följdriktigt utifrån hur naturen reagerar på ökade medeltemperaturer. Det vi trodde skulle hända vid två grader sker redan vid 1.5. Men vem trodde att denna siffra på allvar skulle diskuteras i Paris. Inte jag.

Vi får ser hur det slutar men det är positivt att man på allvar diskuterar att anpassa siffran till vad vetenskapen visar.

När jag sitter här på en pall vid det tyska cafeet får jag en flashback till hur det brukar vara på klimatförhandlingarna för några år sedan. Var är alla kärnkraftslobbyister som var så vanliga för några år sedan? Var är alla kollobbyister som fanns under klimatmötet i Warszawa? Och var är alla klimatskeptiker? Alla tycks vara borta? Några finns det säkert men de märks inte. Men vem trodde det för några år sedan. Inte jag.

Det är en annan tid nu. Priset på den förnybara energin blir billigare för varje dag och tyska regeringen har lovat att lägga upp en avvecklingsstrategi för den tyska kolkraften om det blir avtal i Paris. Och att kolkraften är på väg ut bekräftas också av Deutsche Banks analys som säger att solelen redan nästa år kommer att vara lika billig som ny kolkraft. Vem trodde det för några år sedan. Inte jag.

Vi är mitt upp i en energirevolution och det är svårt att hinna förstå vad som händer och hur fort det går. German Watch hade idag sin årliga presskonferens när de rankar de bästa klimatländerna. Sverige rankades trea efter Danmark och England. Jag trodde Sverige skulle få en något högre placering men den nya klimatpolitiken har ännu inte gett effekt på de svenska utsläppen. Men det riktigt intressanta i German Watch’s rapport är att de visar att världens investeringar nu nått tipping point vilket innebär att det för första gången satsas mer pengar på förnybar energi i världen än på fossilt och kärnkraft tillsammans. Det är därför som det fortfarande är en så pass positiv stämning i Paris. Alternativen till den fossila energin blir billigare för varje dag.

Vem trodde det för några år sedan? Jag!

20151208_183516_resized