COP21: Text 13.30, beslut 15.45

Sitter nu i åhörarsalen intill plenum där ordförande Laurent Fabius tillsammans med Ban ki-Moon och Francois Hollande just har avslutat det möte där det nya avtalet skulle presenteras. Texten är dock inte färdigöversatt till alla FN-språk ännu, och kommer finnas tillgänglig först 13.30. Förhoppningsvis kommer den då upp på hemsidan också. Kl. 15.45 återupptas förhandlingarna igen, och då är det tänk att avtalet ska klubbas. Alla tre – Fabius, ki-Moon och Hollande – vädjade i väldigt starka tal till delegaterna att anta texten. ”Våra barn kommer aldrig att förstå eller förlåta oss om vi inte lyckas med detta avtal idag”, sa Ban Ki-moon. Mötet kommer att gå att se i efterhand här inom kort. Jag twittrade också en del från mötet._20151212_125740

Fabius berättade några viktiga saker om avtalets innehåll. Att temperaturgränsen nu, om avtalet går igenom sätts till under 2 grader med sikte på 1.5 är Det är en extremt stark signal till länder, städer och företag att lämna det fossila i marken!

Men som sagt, avtalstexten är inte ute ännu, och den är inte beslutad.  Det är långt ifrån säkert att den går till beslut utan bråk. Det är för tidigt att säga något om hur bra eller dåligt det blir innan vi sett texten. Det får vi se strax.

Just nu känns det väldigt jobbigt att ha bokat ett tåg hem redan ikväll…

 

 

Kommentera

2 thoughts on “COP21: Text 13.30, beslut 15.45

Kommentering är stängd.