COP21: Väntan…och lite bilder.

Idag är officiellt den sista dagen av klimatförhandlingarna i Paris. Ordföranden har hela tiden upprepat att avtalet ska vara klart idag. Det är naturligtvis en del av förhandlingsspelet för att sätta press på förhandlingarna. När nattens förhandlingar avslutades i morse klockan sex återstod dock så pass mycket att reda ut att ordföranden meddelade att ett nytt avtalsutkast inte kommer att vara klart förrän imorgon lördag. Sannolikt finns en ny text någon gång på morgonen, och så startar förhandlingarna igen på eftermiddagen. Idag sker förhandlingar inom och mellan de olika delegationsgrupperingarna, och ordföranden med sitt presidium arbetar för att lösa ut knutarna och förbereda det nya avtalet. Förhoppningsvis kan de presentera en färdig text imorgon så att slutförhandlingarna kan hållas och kanske rent av avslutas under eftermiddagen/kvällen.

Gårdagens avtalsutkast skrev vi om här på bloggen, samt på Naturskyddsföreningens webb.

Det är rejält försvagat på en del punkter, mycket viktigt saknas. Men flera positiva framsteg har också gjorts, och en hel del knutar verkar ha lösts upp vilket är lovande eftersom förhandlingsspelet ibland präglas av ett moment 22 där alla frågors lösning är beroende av varandra. Det är idag viktigt att de saker som trots allt är bra i avtalet försvaras idag. Vi hör att det arbetas från viss håll för att försvaga bland annat temperaturgränsen och finansieringen, vilket vore väldigt allvarligt. Här måste Sverige och EU ta strid!

Lobbyarbetet fortsätter såklart, vi nätverkar med andra organisationer, filar på ståndpunkter och har kontakt med delegationer och media. Men i väntan på nyheter kommer här lite bilder från de senaste dagarna.

CV20TIxU8AA_MzZ

Fältbiologerna kom ner med en hel buss peppiga aktivister häromdagen, och jag körde en snabb uppdatering om läget i förhandingarna utanför mötet. Tyvärr är det ju svårt att få tillgång för oss i civilsamhället, och Fältbiologerna får inte komma in (fast vi gav bort en av våra tre ackrediteringar till dem förra veckan). Det är väldigt synd, för deras röster skulle behöva höras här inne, förhandlingarna sker tyvärr isolerat från den enorma mobilisering som sker världen runt. (Tack Fältbiologerna för bilden).

DSC_0023_14

Några av Fältbiologerna.

DSC_0001Det är inte direkt någon #vegopepp på COP, så jag kör matlåda varje dag. Men så hittade jag detta guldkorn!

DSC_0006Morgonmöte med Naturskyddsföreningen.

DSC_0016_12När ett nytt avtalsutkast presenteras blir det lite ”Black friday-stämning” vid dokumentutlämningen. Alla vill ha varsin kopia och börja läsa, inom kort startar förhandlingarna på nytt utifrån den nya texten.

DSC_0024_13Delegaterna tar plats i plenum. Vi observatörer får i mån av plats sitta längst bak och lyssna, annars i separata ”overflow rooms” med storbildsskärmar. Men det mesta sker bakom stängda dörrar i bilaterala möten.

DSC_0032_12Greenpeace gigantiska isbjörn ”Aurora” står och bevakar utanför.

DSC_0005Morgonmöte med de europeiska kollegorna i Climate Action Network Europe. Här finns nördarna som har koll på varje liten detalj.

DSC_0022_13Genomgång av utkastet med några av riksdagspartiernas ledamöter i Miljömålsberedningen.