Höjdarna är på plats

En var tvungen att ha biljett för att komma in i det tält där alla höjdarna höll till i morse. Men för oss som inte fick någon gick det bra att sitta i tältet bredvid och följa öppningen av klimatförhandlingarnas högnivåsegment på storbildsskärm. En av välkomsttalarna var FNs generalsekreterare Ban Ki Moon. Han poängterade allvaret i klimatfrågan och kopplingar till fattigdoms- och utvecklingsagendan. Han var tydlig med att det är viktigt att prioritera stöd även till anpassningsåtgärder, att det är viktigt att få en balans mellan stöd till anpassning och utsläppsminskningar i utvecklingsländer. Det är en viktig signal till parterna som förhandlar.

”The race is on to build more resilient and prosperous socieities”, sa Ban Ki Moon, och menade att detta måste bygga på partnerskap. ”Let us start to write a new history for our planet” avslutade han.

Evo Morales, president som han är, var först ut av ministrarna att hålla sitt anförande. Han talade dels för sitt eget land Bolivia, men också för G77 och Kina-gruppen. Varje minister får 3 minuters taltid. Evo Morales pratade i en timme. Han lyfte fram vikten av att lära av ursprungsfolk att leva i harmoni med Moder Natur. Han pekade på hur ett fåtal länder vill lägga beslag på allt koldioxidutrymme i atmosfären, på bekostnad av andra och hur de inte levt upp till de löften de gett om att minska sina utsläpp. Och han poängterar hur förhandlingarna i princip står kvar och stampar där de var för snart 20 år sedan.

Därefter talade två företrädare för små ö-stater, från Nauru och Tuvalu. Och de frågar sig, med all rätt, om inte nu är tiden att agera, när är det då? Naurus minister vill se att länder tar ledarskap med exemplets makt och Tuvalus minister berättade hur tanken på klimatförändringarnas effekter håller honom vaken om natten.

”Försök att tänka dig hur det är att vara i mina skor – vad skulle du göra?” var den retoriska fråga han ställde till de församlade.

Och ja – vad skulle en göra om en var ledare för ett land som hotades att försvinna i havet?

DSC_0030 (1024x681)DSC_0042 (1024x681)DSC_0046 (1024x681)

Kommentera

8 thoughts on “Höjdarna är på plats

  • Menar du vad som påstås i den politiska skriften SPM, när du talar om \”forskningsresultat\”..?
   Eller syftar du på den vetenskapliga rapporten i wg1 ar5?

 1. IPCC forskar inte själva. De sammanställer forskning. Men det kan man ju se som ett resultat. Både i den tyngre rapporten från WG1 och sammanfattningen för beslutsfattare, SPM. SPM är som du skriver mer politisk eftersom samarbetet i IPCC sker mellan stater. Det är bra eftersom det är stater som måste agera, inte bara forskare.

  • Alienna. Som svar på båda dina senaste kommentarer: vi har olika syn på de resultat som presenteras av IPCC och därmed är det svårt att fortsätta diskussionen.

 2. Ja, jag är bara intresserad av fakta.
  Och du talar om \”syn på\” sådant som sägs (åsikter). Så jag har förstått att det är åsikter som gäller i det här forumet.

  Meen… Någon läsare kanske är intresserad av verkliga data?!
  Jag tänker även på era läsare… (Därför \’slängde jag bara in\’, det jag nu slängde in. Aka \”service\”.)
  För nån diskussion är ni ju inte intresserade av. (Inte om det berör fakta i alla fall.)
  Tack för att Du inte slängde ut, det jag slängde in. 😀

Kommentering är stängd.