COP21: Känner mig pigg och förväntansfull

Nu på plats i Paris. Känner mig pigg och förväntansfull även om själva tågresan var tre timmar försenad. Trösten var gott kaffe och macka när vi vaknade. Ja jag måste ta upp det direkt. Det är en skam för EU att tågförbindelserna har försämrats jämfört med vad det var för bara var för några år sedan. Nattågen blir färre och färre, vilket även gäller Sverige. Nattågen är ju trots allt det reella alternativet till flyget. Det är dags för en kampanj för att rädda nattågen EU!!

Det är i det sammanhanget lite komiskt att klimatförhandlingarna äger rum på en gammal flygplats!

Fransmännen har satt sin prägel på klimatmötet och det är nog första gången jag sett ett livs levande bageri inne på en klimatförhandling. Men vad vore en klimatförhandling i Paris utan gott franskt färskt bröd.

Idag går klimatförhandlingarna in i spurtveckan och redan på torsdag ska egentligen klimatavtalet vara klart för att kunna översättas till alla språk för att sedan beslutas i plenum under fredagen. Men det blir nog som det brukar – att det görs upp sent på natten till söndag innan alla måste åka hem.

Stämningen är fortfarande försiktigt optimistisk och en representant från miljödepartementet bekräftade bilden i morse att denna förhandling präglas av mindre skyttegravskrig än tidigare.

Den spännande Bubblaren just nu är att fler och fler länder öppnar för att skärpa det långsiktiga klimatmålet till att bara acceptera 1.5 graders global temperaturökning istället för de två grader vi vant oss vid att säga. Lite förvånande signal med tanke på hur svårt länderna har för att skärpa de kortsiktiga utsläppsminskningarna – de pekar ju istället på att vi får cirka tre graders temperaturökning om vi följer det de löften som nu ligger på bordet.

Men att t ex Kina och Indien igår öppnade för att skärpa målet till 1.5 grader är oerhört positivt och stämmer väl med vad forskningen visar. Det som vi förr trodde skulle hända i naturen vid två grader tycks nu hända redan vi 1.5 grader. Men Kina och Indien har ett villkor – de vill ha pengar från de länder som har släppt ut mest och är rikare. Inget orimligt krav och en av de stora knäckfrågorna på kliamatmötet. Utan löften om ny pengar på bordet riskerar klimatmötet att braka ihop.

Därför extra viktigt att Åsa Romson tillsammans med den Hollänska miljöministern har redan kört igång och  förhandla för EU:s räkning för att hitta en lösning på Finansieringsfrågan. Och det är många olika fonder som skall fyllas med pengar. Den Gröna fonden är den viktigaste. Nya löften om pengar från olika länder är kanske det viktigaste smörjmedlet i förhandlingen just nu…

Klimatmatchen är i full gång! Må alla länder vinna!

Nu är vår generalsekreterare Svante Axelsson på plats i Paris! Kolla in filmklippet när han berättar om nuläget i fö…

Posted by Naturskyddsföreningen on den 7 december 2015