Svantes spaning inför förhandlingarnas andra vecka

DSC_0002 (1024x681)Nu på plats i Lima! Buller och mycket trafik. Än har staden inte visat upp ett vackert ansikte. Luften är fuktig och det blåser varma vindar från havet men det ligger också täta moln över staden. Vädret ger en ganska bra bild av förhandlingsläget just nu. Efter att ha samtalat med olika personer som varit här förra veckan är grundkänslan att de svagt positiva vindarna som fanns inför förhandlingen fortfarande håller i sig även om de flesta frågorna är olösta. Det mest positiva är att förhandlarna i torsdags äntligen börja förhandla om själva avtalstexten. Det är ju det som det hela handlar om. Men det var 17 år sen sist då Kyotoavtalet blev klart.

För egen del handlar det om att nu fokusera på viktiga knäckfrågor där vi som svenska representanter kan göra skillnad. Vår uppgift är i första hand att vara pådrivande så att Åsa Romson och de svenska förhandlarna är på tårna och driver ambitiösa krav.

Igår var det ett strategimöte med Climate Action Network (CAN) som är ett internationellt miljörörelse- nätverk som tillsammans försöker göra en arbetsfördelning där olika miljörörelser får till uppgift att påverka sina respektive länders regeringsrepresentanter. Känner ändå en viss optimism i kroppen eftersom Kina och USA håller en mer konstruktiv ton jämfört med tidigare möten. Om klimatförhandlingen i Lima kommer att tolkas som en framgång eller ej beror på om några viktiga steg kan tas så att ett avtal i Paris 2014 fortfarande är inom räckhåll. Återkommer om vilka frågor det handlar om.

Idag kommer ordförandena med ett nytt förslag på avtalstext. Ska bli mycket spännande att höra vilket mottagande de får!