COP21: #tågboom och #klimatmaxa-demo i Paris

DSC03076 (1024x1024)

Äntligen på COP21-möte i Paris. Vi tog tåget hit och det fungerade hur bra som helst. Fyra byten där det bara är skönt att sträcka lite extra på benen och äta riktig mat några gånger. Vi brukar ju snegla på Tyskland när det gäller #solrevolution, men även när det gäller #tågboom imponerar Tyskland. Nattåget håller hög kvalitet: vagnen har en egen tågvärd som serverar fika på kvällen. På morgonen hittar jag inte riktigt tillbaka till min kupé efter ett besök i duschen som finns i ena vagnsändan. Det beror på att värden redan har bäddat bort sängarna och i stället fixat säten och bord där morgonteet och frukosten snart står. Och det är inte särskilt dyrt heller, knappt 450:-. SJ har en bit kvar. Och vi anländer i Paris på minuten!

Märkligt bara att det är så himla krångligt att boka tåg i Europa. Och att det inte är billigare än att flyga, trots interrailkort. Det måste vi göra någonting åt.

Vi hade tänkt komma till Paris lagom till den stora demonstrationen idag söndag den 29:e. Tyvärr är den ju inställd här så jag hoppas att demonstrationerna hemma i Sverige varit välbesökta! Anna Östergren, som jobbar med vårt internationella klimatprogram, och jag fixar därför vår egen lilla #klimatmaxa-demonstration framför Eifeltornet.

Vi är här för att sätta press på politikerna så att det fattas beslut på mötet som räddar oss undan klimatkaos. Förväntningarna ska vara höga men rimliga. Det kommer säkert bli ett avtal, men som tyvärr kanske inte tar oss ända fram till 2 grader. Ett av de viktigaste besluten blir därför täta uppgraderingar av målet. Parterna har redan inför mötet kommit längre än tidigare med frivilliga löften som pekar under tre grader. Otillräckligt naturligtvis.

Vi har inför mötet sett positiva signaler som att den förnybara energin blir billigare och billigare, USA och Kina är mer engagerade etc. Men visst finns det också orosmoln, kommer t.ex. klimatfinansieringen och andra löften att ingjuta tillräckligt förtroende mellan Nord och Syd? Uppenbart är att mötet här i Paris fortfarande bara lägger grunden, trots att parterna träffats 21 gånger sen 1992.