Från flod till avloppsdike

Det luktar faktiskt extremt obehagligt. Stanken av kemikalier och avlopp är nästan outhärdlig. Jag står vid kanten av Yamuna river söder om Delhi och här är flodens vatten helt grått. Plastpåsar och annat skräp guppar stillsamt i strandkanten. En kingfisher flyger förbi och dess vackra turkosa fjäderdräkt känns nästan overklig i kontrast mot det 200 meter breda avloppsdike Yamuna river faktiskt är.

Jag är här med Satish Sinha och Prashant Rajankar från Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Toxics Link. Prashant har under ett antal år jobbat med organisationens Yamunaprojekt. Det har handlat om allt ifrån att ta prover på flodens vattenkvalitet till att informera om den omfattande förorening av floden som sker och politisk påverkan för bättre avloppsvattenhantering.

Men innan vi kom hit, söder om stan, besökte vi provtagningsplatsen norr om stan, uppströms. På en plats omgiven av åkermark stannade vi till bredvid några fågelskådare och Prashant berättade om resultaten av provtagningen där.

Strax efter provtagningsplatsen där vattenkvaliteten är god, däms floden upp och vattnet får ta en omväg genom 17-miljonersstaden Delhi. När det efter att ha passerat allehanda fabriker, hushåll och verksamheter helt orenat kommer ut på andra sidan, är det något annat som fyller flodfåran. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla det: Geggamoja? Kemikaliecocktail?

 

Resultaten från Toxics Links provtagningar talar sitt tydliga språk och tack vare dem har myndigheterna nu fått klart för sig hur illa det är ställt. Floden söder om stan är full av tungmetaller och andra miljögifter. Under sommarmånadernas monsunregn breddas floden avsevärt och den statligt ägda åkermarken som omger floden och arrenderas av fattiga lantbrukare svämmas över. När regnen mattats av och flodbädden torkat upp drar odlingen igång i den kemikaliespäckade jorden.

När vi lämnar floden ser jag de fattiga lantbrukarna sitta vid vägkanten vid sina grönsaker som de försöker få sålda till förbipasserande. Grönsaker odlade i, bevattnade med och sköljda i Yamunas vatten. Eller om man nu ska kalla det kemikaliecocktail.