Jag går och fiskar

– Vill du följa med oss ut och fiska imorgon bitti? Det är Hussain och Shiyar som frågar. De är fiskare i den lilla byn Varkala i Kerala i sydvästra Indien och vi sitter i skuggan och pratar om hur det är nu och hur det var förr.

hussain_shiyar II

Hussain är 62 år och Shiyar 46. De har varit fiskare i hela sina liv, de har varsin stor familj att försörja, de äger ingen mark och de får allt svårare att få ihop tillvaron. Fisken i havet bara minskar.

– För 20 år sedan, innan de stora fiskebåtarna började tråla här utanför kusten, fick vi mycket fisk, säger Hussain. Då var det ett bra jobb att vara fiskare. Idag får vi nästan ingen fångst, och det vi får är bara småfisk.

– Förut var det många som fiskade på traditionellt vis, nu är vi bara 11 kvar. Jag är yngst, säger Shiyar. Det finns inte någon som vill bli fiskare längre.

Tidigt morgonen därpå tar jag på mig sandalerna och går ner till vår mötesplats på stranden. Det är beckmörkt ute, och stilla förutom bruset från vågorna som rullar in mot stranden. Varkalafiskarnas katamaraner – båtar som består av tre sammanfogade stockar och ser ut som smala flottar – ligger fortfarande uppdragna på stranden.

Hussain och Shiyar drar ner katamaranerna till strandkanten, visar mig var jag ska sitta och sen bär det av. För att inte de stora vågorna ska ta med sig båten tillbaks till stranden gäller det att skjuta ut den i rätt sekund och sedan hålla rak kurs över vågkammen. Jag tänker på hur de har det under monsunen när de måste försöka om och om igen för att till slut lyckas komma ut. Snart är vi ute på havet och vi paddlar bort till näten som ligger och väntar på att blir uppdragna.

jag i båt

Hussain och Shiyar hoppas varje dag på att de ska få stora fiskar igen men nu var det längesedan. Inte heller denna dag blir det någon fiskelycka. Näten de drar upp innehåller lite småfisk och ganska många krabbor. Tillbaka på stranden igen rensas näten och dagens fångst samlas ihop. Det blev en liten plastpåse med fisk och en liten med krabbor. Att dela mellan 11 fiskare som alla har varsin familj att försörja.