Du behöver inte vara Einstein för att välja miljösmart mat

Jag börjar bli riktigt trött på alla tidningar som krånglar till hur man handlar miljösmart i matbutiken. Som i dagens Göteborgs-Posten. I en artikel om ekomat står det att I Love Eco och Änglamark inte är någon garanti för att maten är ekologisk. Rätt förvirrande för läsaren eftersom all mat från I Love Eco och Änglamark faktiskt ÄR ekologisk. Visst har GP en poäng i att det inte är själva varumärkena som är en garanti för att produkterna är ekologiska. Garantin står märkningar som Krav och EU-lövet för, och de märkningarna hittar du också på mat från Änglamark och I Love Eco. Men varför krångla till det så för läsaren?

En annan trist grej med artikeln är rubriken.” Ekologiska varor 40 procent dyrare”. Än den genomsnittliga matkassen, tänker du då. Nej, än lågpriskassen, vilket nämns ganska långt ned i artikeln. Och för ett par veckor sedan publicerade GP, och ett stort gäng andra lokaltidningar, en artikel från TT Spektra med en minst lika missvisande rubrik: ”Se upp med ekomärkningen”. På bilderna syntes varor och märkningar som är strålande ur miljösynpunkt och som du absolut inte behöver ”se upp för” – som Krav, EU-lövet, I Love Eco och Änglamark.  Jag har nog aldrig läst en mer komplicerad artikel om något som är så enkelt. Suck!

Så bara för att reda ut saker och ting: du behöver INTE ha koll på en massa märkningar och koder för att veta att en matvara är ekologisk. Står det på en matvara att den är ekologisk, så kan du lita på det – begreppet är namnskyddat via lagen. Du får alltså en garanti för att matvaran är producerad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och att djuren haft det lite bättre. Vill du lära dig två viktiga ekomärkningar för mat så är det Krav och EU-lövet som är vanligast och viktigast.

Du behöver heller inte vara Einstein för att göra en stor, fet miljöinsats i matbutiken. Kom ihåg två enkla grejer: välj mycket grönt och mycket ekologisk. Sedan kan du ge dig själv en välförtjänt klapp på axeln. Visst, du kan också hålla koll på säsonger, producentländer och innehållsförteckningar, men det är för oss som vill gå överkursen.

Nej, nu är det dags att vi avlivar myten om att det är så svårt att vara miljösmart i butiken. Är ni med?

Kommentera

18 thoughts on “Du behöver inte vara Einstein för att välja miljösmart mat

 1. Skönt att höra! Det kanske inte är relevant, men då får du gärna reda ut begreppen. För när det gäller tex hygienartiklar så kan det ju stå att den är ekologisk, även om det kanske bara är en liten, liten del av den som är ekologisk egentligen. Jag har inte läst artikeln, men det är kanske sådant de syftar på? Ett ekologiskt äpple är ju alltid ett ekologiskt äpple, men duschtvål eller babyschampoo kan ju vara knepigare.

  • Tvål brukar väl sällan säljas som ekologisk? Där är det snarare Bra miljöval som är viktigt att titta efter. Men om det säljs som ekologiskt så är alla ingredienser i den som odlas ekologiska, t.ex. finns det tvål som innehåller palmolja som ibland säljs som ekologisk för att palmoljan är ekologisk samt att inga andra ingredienser som ingår är icke-ekologiska om de hade kunnat var ekologiska

  • Utöver det som Dpk skrev så ska det också stå på flaskan hur många procent av innehållet som är ekologiskt, som på min schampoo flaska exempelvis där står det 80 % ekologiskt innehåll.

   När det gäller mat, är varan märkt som ekologisk så är minst 95 % av innehållet just det.

  • Emmy: artikeln i GP handlar om ekologisk mat och dryck, så de syftar inte till hygienprodukter. Men visst, annars stämmer det som du säger; när det gäller hygienartiklar är det mer problematiskt. Här finns än så länge inget regelverk vilket innebär att ett ”ekologiskt” schampo inte behöver vara ekologiskt. Det är så klart bra om ett schampo innehåller ekologiska råvaror, men om den också innehåller ftalater eller andra skadliga ämnen hjälper det ju inte att den är gjord på lite ekologisk mango. Vi rekommenderar därför hygienartiklar som är miljömärkta med Bra Miljöval eller Svanen.

 2. GP är lite egendomlig. De hyllar (välförtjänt) flera av kedjan Lidl:s produkter men tiger still om att Lidl säljer rödlistade arter som tropiska jätteräkor. Lidl.s utbud av MSC-.märkta fisk ocj skaldjursprodukter är heller inte imponerande fortfarande sju år efter deras inträde på den svenska marknaden. Deras förklaring är att det tar tid att åstadkomma förändring i deras produkturval. Andra kedjor har dock lyckats ganska bra på 2-3 år. Om detta skriver dock inte GP något…Med hänsyn till att Göteborg har osedvanligt många restauranger och sushiställen som uppenbarligen inte vill ta till sig informationen  om jätteräkorna så börjar man ju undra…varför verkar Göteborgare vara så emot miljön…? 

 3. Det finns två olika kravmärkningar där en är strängare. Kolla på kravs hemsida… hursomhelst är det miljövänligaste att inte köpa saker i onödan även om ett stöd till dem som producerar ekologiskt är positivt. Så köp inte en massa grejer och kasta inte i onödan. Att välja god kvalite på kläder och mat är i förlängningen miljövänligt om man frågar mig 🙂

 4. Jag köper aldrig annat än det billigaste och det är kvalite nog för mig. De hutlösa priser som butikerna tar för ekologiskt är avskräckande nog och dessutom är nyttan verkligen en fråga som jag inte tycker har ett enhälligt svar. Det finns ett tunnelseende i er rörelse som gör att ni inte inser att tex kvalite bara kan bedömmas av den enskilde. Ert självpåtagna malande om att gör si och gör så får iallafall mig att göra tvärtom… Min lilla enmasproteströrelse.

 5. Har eko-märkningarna krav på minskad resursförbrukning eller handlar det \”bara\” om att inte använda gifter?
   

 6. Jag är den som får välja ut vissa ekovaror i mitt liv, är student.. Men jag tänker även på det där med säsong osv. Men då undrar jag, det känns inte rätt att tex köpa vitkål som är från ett annat land och som fraktas hit och är ekologisk, då köper jag alltid den svenska varan, även om den inte är eko! Jag tycker personligen det är viktigare att handla saker som är i säsong och närodlat än eko som fraktats långt! Tänker jag rätt där? Hoppas att alla hade kunnat handla mer efter säsong så vi slipper alla dessa onödiga frakter!

Kommentering är stängd.