Ekologisk och social misär bakom jätteräkor på ICA

Idag presenterade vi en ny film och en ny rapport om tragedin bakom produktionen av jätteräkor i Bangladesh. Vi visar att räkor som finns i svenska butiker inte sällan kommer från områden där ekosystem skövlas och där människor trakasseras och kränks på fasansfulla sätt.

Sällan är miljöförstöringen så grov, sällan är de sociala effekterna av exploatering så svåra, och sällan är människor så råa mot varandra i fredstid som på räkindustrins hemmaplan.

Det känns bedrövligt att veta att vanliga svenska butiker spelar en roll i detta drama. När vi i veckan gjorde en snabbkoll av ett sjuttiotal ICA-butiker hittade vi jätteräkor i frysdiskarna i ett femtiotal av dem. Oacceptabelt.

ICA lovade på Naturskyddsföreningens 100-årsjubileum att ta bort jätteräkor centralt. Det har man gjort. Flera ICA-handlare följer också den centrala uppmaningen att inte sälja jätteräkor – utmärkt.

Men oerhört många ICA-handlare gör tvärtom – de säljer jätteräkor från bland annat Bangladesh och andra länder där natur och människor våldtas, bokstavligen talat. Detta fläckar förstås alla ICA-handlares rykte.

Axfood med Hemköp och Willys har tagit bort jätteräkor. När ska ICA mogna?

Jätteräkor i en butik är värre än klorin, besprutade bananer och porrtidningar – ja faktiskt, moraliskt sett, värre än att illegalt sälja öl och cigaretter till minderåriga.

Skäms alla ICA-handlare som säljer jätteräkor!

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.