Hjälp oss rädda den hotade ålen

Få djur är så mystiska som ålen, en alldeles speciell fisk som få har sett. En ål kan bli över 100 år gammal och kan kräla flera kilometer i daggvått gräs. Den kan simma mer än 500 mil utan att äta och den reproducerar sig på flera tusen meters djup i Sargassohavet, där ingen vet hur exakt hur det går till.

Ålen är klassad som akut hotad av forskarna. På ett halvt århundrade har mängden yngel minskat med 99 procent. Om fisket helt upphör så kan ålen återhämta sig, även om det kan ta mycket lång tid.

Anledningen till det allvarliga hotet är politiska eftergifter. Det har varit känt länge att ålbestånden är sargade men ändå tillåts fortsatt fiske, i Sverige är det omkring 300 ålfiskare det handlar om. Dessutom dödar kraftverksturbiner över 90% av de ålar som försöker ta sig igenom.

Eftersom politikerna är för slappa startar vi nu en insamling för att köpa upp rättigheterna att fiska ål. Är vi lyckosamma kan vi helt stoppa ålfisket. De få ålar som finns kvar i Sverige får då en ökad chans att kunna simma tillbaka till Sargassohavet och reproducera sig.

Om vi köper rättigheterna från ålfiskare så får de dessutom ekonomiskt stöd för att avsluta sin verksamhet, vilket många av dem efterlyst.

Kampanjen för att rädda ålen är angelägen och åtgärder brådskar, men har vi kunnat rädda havsörn och pilgrimsfalk ska vi kunna klara ålen också.

Ge gärna ett stöd du också!

Kommentera

5 thoughts on “Hjälp oss rädda den hotade ålen

 1. Vad kostar rättigheterna till att fiska ål? 100 lax?Seriös fråga dock!
  Svara gärna på min blogg annars kommer jag aldrig få veta att det kommit ett svar!!

  leoahlgren.blogspot.com

  • Hej Leo!
   Det är svårt att svara rakt på din fråga då priset varierar beroende på hur ålfiskarna själva värderar sitt ålfiske. Vi förhandlar fram ett pris med fiskare, och medan förhandlingar pågår har vi helt enkelt inget bra svar. Vi kommer att köpa så mycket vi kan, det är i alla fall säkert.

 2. Hej VH!
  Positivt att du engagerar dig i frågan, däremot är det svårt att ge ett rakt svar på den. Kostnaden för rättigheterna varierar beroende på hur högt ålfiskarna själva värderar sitt fiske. Avtalen går ut på att vi betalar det som en uppköpare skulle ha betalat. Förhandlingarna pågår varpå vi har svårt att säga ett exakt pris.

 3. Det enklaste är väl helt enkelt att förbjuda ålfiske och sätta ålfiskare som fortsätter i fängelse.

Kommentering är stängd.