Konsum Värmland tar bort ekologiska jätteräkor – utmärkt initiativ!

Konsum Värmland har idag snabbt beslutat att ta bort de ekologiska räkorna ur sitt sortiment, som en följd av Naturskyddsföreningens nya rapport om de svåra effekterna vid den ohållbara produktionen av ekologiska räkor i Ecuador.

Det är alldeles utmärkt och ett fint exempel på ett gott ledarskap som verkligen tar ansvar för människan och miljön. Om ekonomiska föreningar och företag agerade så överlag skulle världen bli mycket bättre. Som värmlänning känns det extra skönt att få applådera detta beslut och det gläder mig att Konsum Värmland jobbar proaktivt och i nära samverkan med Naturskyddsföreningen i Karlstad.

Samtidigt brottas Coop Sverige med ångest och prestige över det faktum att man ännu inte stoppat sin försäljning av jätteräkor från Ecuador. Det är nu dags att följa de värmländska föregångarna inom kooperationen!

One thought on “Konsum Värmland tar bort ekologiska jätteräkor – utmärkt initiativ!

1. Inom Konsum Värmland har vi en stor respekt för Naturskyddsföreningens arbete, på både central och lokal nivå. Så sent som förra veckan hade vi ett givande samarbete med Naturskyddsföreningens lokala avdelning i Karlstad, som informerade om hur den enskilde konsumenten kan bidra till ett hållbart fiske även i framtiden. Men samtidigt står vi, i likhet med den övriga svenska konsumentkooperationen, bakom den gemensamma fiskepolicy som Coop i Sverige tagit fram. Anledningen till att vi inte haft några ekologiska jätteräkor beror på en bristande efterfrågan bland våra kunder. Det är heller inte aktuellt att återuppta försäljningen av ekologiska jätteräkor.
    Vi fortsätter att följa den tydliga och unika fiskepolicy som Coop i Sverige har tagit fram även i framtiden.
    Klas Olsson
    Konsum Värmland