Är din paradisstrand ett kalhygge?

Magnroveskog

Häromveckan var jag och föreningens sakkunniga på tropiska marina ekosystem och fiske, Sara Fröcklin, i Kenya för att besöka vår samarbetsorganisation CANCO – Community Action for Nature Conservation.  En del av CANCO:s arbete går ut på att stärka de lokala kustsamhällena, t ex deras möjlighet att delta i den regionala förvaltningen av de marina resurserna samt att skydda och restaurera de marina kustekosystemen.  Vi var med och besökte flera av byarna som de stödjer och en sak som blev väldigt tydligt var hur nedhuggningen av mangroveskogarna som täcker stora delar av kusterna påverkade byborna.

På en av öarna, Funzi Island, hade en italiensk affärsman nyligen etablerat en lyxig semesterby. När vi med kanoten närmade oss ön tänkte jag i mitt stilla sinne att i just en sådan där hydda på den där kritvita stranden omgiven av grönska skulle jag gärna vilja fira jul. Desto tråkigare då när jag började prata med byborna och insåg hur frustrerade och ledsna de var för att italienaren huggit ner stora delar av öns mangroveskog för att etablera sitt semesterparadis. Givetvis utan att fråga byborna som bodde på ön om lov och utan att bry sig om deras protester. Det här med magroveskog är nämligen livsviktigt för fiskebyarna. Förutom att mangroven fungerar som lek- och uppväxtområde för fiskar och skaldjur som både kan fiskas i skogarna och ute till havs, så används trä från skogen till bränsle och byggmaterial. Mangroven fungerar också som skydd för erosion, stormar och tsunamis. En av anledningarna till att många turistorter i Asien drabbades så hårt av tsunamin 2004 var att de saknade det naturliga skyddet som mangroveskogarna utgjorde. Sara berättade dessutom för mig att naturligt vita stränder i miljöer där det finns mangrove är ovanliga. Snabbt kunde jag då konstatera att många av de fina vita stränderna liksom de strandnära hotellen i Thailand, Mexico, Florida mfl. som vi lärt oss älska som turister, förmodligen eg är kalhyggen efter mangroveskogar.

När jag lämnade Funzi Island såg jag inte längre ett semesterparadis utan en skövlad ö där utlänningar tar sig friheten att förstöra livsmiljön för fattiga fiskare. Det gjorde lite ont. Ont att ännu en gång tvingas se sanningen i vitögat och att ta konsekvenserna av denna kunskap och välja bort hotell på paradisstränder i mangroveskogen.

Kalla fakta:

  • Idag har 50 % av mangroveekosystemen försvunnit globalt. Många av dem för att ge plats åt jätteräkodlingar, hotell och badstränder.
  • Mangroven är, förutom livsviktig för de kustnära fiskarna, en av världens mest effektiva koldioxidsänkor.
  • Det är svårt att återplantera magroveskog men många av våra samarbetspartners, inklusive CANCO, försöker. Med dina skattepengar – var stolt över det.