14 tips för att undvika högfluorerade ämnen!

Det har larmats en hel del sista tiden om högfluorerade ämnen. Produktionen av ämnena började någon gång på 50-talet. De större kända producenterna är bland annat 3M, DuPont och Daikin. Dessa har produktionsanläggningar runt om i världen. Ämnena började användas i brandskum på 80-talet. Det finns hundratals olika ämnen inom gruppen, och man har inte forskat på alla, men det man har sett inom forskningen är kopplingar till att de kan påverka reproduktionen, misstänks kunna vara cancerframkallande och påverka immunförsvaret. Ämnena är oerhört persistenta, vilket innebär att de har svårt att brytas ned i naturen. Faktum är att många forskare är överens om att kemikalier inom den här gruppen i princip aldrig bryts ned. Att de i princip är lika nedbrytbara som gråsten.

Särskild uppmärksamhet fick kemikalierna efter att man hittat några av dem i våra egna dricksvattenanläggningar, vilka totalt försörjer 3,6 miljoner svenskar med vatten. Forskare anser frågan vara så allvarlig att man vill utse en särskild haverikommission för att se till att problemet inte uppstår igen.

 

Man kunde ju gärna hoppas att problemen var över här. Tyvärr är det inte så, utan högfluorerade ämnen är flitigt använda lite var stans i samhället. De används ofta i vatten- och fettavstötande material, såsom livsmedelspapper, allvädersjackor, skor, regnskydd, markiser, stoppade soffor, husgeråd, elektronik och tandtråd.

Här kommer tips på hur man kan undvika dem.

 1. Använd Svanenmärkta mat- och bakpapper.
 2. Ät mindre take away-mat. Lägg med fördel pizzan på en tallrik när du kommer hem.
 3. Undvik engångsförpackningar som har lång kontakttid med livsmedlet, och som dessutom ska värmas upp tillsammans med livsmedlet.
 4. Undvik mikropopcorn.
 5. Om du äter färdiglagad mat som ska värmas i ugnen/mikrovågsugnen, ta ut maten ur pappförpackningen innan den värms upp. Ta gärna ut maten från plastförpackningen också, för att undvika att andra plastkemikalier går över till maten vid uppvärmningen.
 6. Häll över torrvaror som köpes i pappkartong till glasburk när du kommer hem. Om inte glasburkar finns är plastburkar avsedda för livsmedel sannolikt ett bättre val än pappkartongen, eftersom innehåll i livsmedelsplast är reglerat på ett bättre sätt.
 7. Städa regelbundet bort damm, och vädra ett snabbt korsdrag då och då.
 8. Tvätta händerna, särskilt på småbarn som är mer utsatta för damm då de leker på golvet.
 9. Försöka köpa bilvax och skidvalla utan högfluorerade ämnen.
 10. Använd gjutjärnspanna som stekpanna.
 11. Undvik att impregnera skor och stövlar. Om du ändå vill impregnera, använd helst produkter av vax och eller paraffin. Välj pump framför sprayflaska. Impregnera aldrig inomhus.
 12. Köp inte nytillverkade kläder som innehållande högfluorerade ämnen. Ämnena hittas ofta i funktionskläder som är vattenavstötande. Dessa kläder är inte farliga att använda, men bidrar till att ämnena kommer ut i vår natur – och i slutändan tillbaka till oss. Det finns alternativa material att köpa.
 13. Undvik att köpa annan textil som är vatten- och fuktavstötande. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier, tex.
 14. Var frågvis gentemot tillverkarna och i affären. Underskatta inte konsumenttrycket – din fråga och ditt val i butik gör skillnad!

Kommentera

3 thoughts on “14 tips för att undvika högfluorerade ämnen!

 1. Detta att torrvaror i kartonger är sämre än tom att ha dem i plast var nytt för mig. Finns det några kartonger som är ok och hur kan jag veta det isf?

  • Kartong och papp i kontakt med livsmedel är som sagt inte reglerat på samma sätt som livsmedelsplast. Det finns ytterligare problem med livsmedelsförpackningar av papp, förutom de högfluorerade ämnena, tillexempel tryckfärger i återvunnet papper. Vi kommer sannolikt titta närmare på detta i framtiden.
   Det är alltså svårt att svara på din fråga, eftersom pappkartonger kan ha problem på flera sätt. Min rekommendation kvarstår därför: häll över livsmedlet till glasburk när du kommer hem (i andra hand plast, då många plastprodukter också kan vara problematiska).

   Allt gott,
   Ulrika

Kommentering är stängd.