Bygg en mesklocka som ger småfåglarna energi

Att talgoxen tycker om fett hörs på namnet. Fettrika frön och nötter ger småfåglar energi och större möjlighet att överleva när vintern är sträng. En mesklocka är det perfekta sättet at ge fett och frön till talgoxe, entita, talltita, blåmes och andra mesar.

I en mesklocka blandas fett med frön, nötter, brödsmulor eller annat gott. Det man ska undvika är ingredienser som innehåller mycket vatten eftersom de fryser och blir hårda när det är minusgrader. Det är själva fettet som binder ihop mesklockans innehåll. Man kan använda olika sorters fett. Jag använde utgånget kokosfett som hade legat i kylen från förra året. Margarin går också utmärkt.

Varför en mesklocka?

En mesklocka är smart av flera anledningar. Den är lätt att göra, drar inte till sig råttor, är lätt att hänga upp, den är snyggare än talgbollar. Dessutom räcker den längre än en fröautomat eftersom småfåglarna får jobba för att nå det begärliga innehållet. Man kan göra den av olika typer av frön, nötter, brödsmulor, mm. Vår mesklocka blev mycket populär bland mesarna.

Så här gjorde vi mesklockan:

1. Leta rätt på en liten blomkruka, snöre, pinne, fett (margarin, kokosfett eller liknande som blir hårt när det är kallt) frön (fågelfrön eller krossade nötter, brödsmulor t ex.)

 

2. Smält fettet i kastrullen och blanda i fröblandningen.

 

 

 

3. Knyt snöret på en pinne som både är stopp för krukan och som fåglarna kan hänga på.
 

4. Häll i blandningen i krukan. Se till att ha en plåt under eftersom lite av fettet rinner ut genom hålet. Ställ den utomhus att stelna. Färdigt!

 

5. Häng upp mesklockan utanför ett fönster eller annat ställe där du kan se den.

 

 

 

Ett kul sätt att komma riktigt nära fåglarna utan att störa dem är att sätta en skiva för fönstret där du gör ett hål som du kan titta ut genom. Lycka till och njut av messhowen utanför fönstret!

Hur ser man om det är en entita eller talltita?
Det är svårt att skilja på entita och talltita även för en erfaren fågelskådare. Den tita som besökte min mesklocka liknar mest en entita enligt guiden. Vad tycker du själv?

Lär mer om fågelmatning på vår webbplats.

/Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen

Kommentera

7 thoughts on “Bygg en mesklocka som ger småfåglarna energi

  1. Jättesnart ide! :)) Något som man kan göra tillsammans med barnen så att även de lär sig från början att man ska vårda om naturen 🙂

  2. Jag brukar sätta i en lagom tjock kvist i blomkrukshålet, som jag sedan binder upp i ett träd. Pinnen går nerom matet åt fåglarna att sitta på.

  3. Klassisk men bra fortfarande.\’

    EnTalltita kallar vi de svårbestämda titorna. här hemma. Mamma gav upp att särskilja dem och fick tipset/namnet av en e ornitolog.

  4. Margarin är inte ett bra tips…innehåller alldeles för många onödiga tillsatser samt palmolja…inte bra.
    Osaltat ister, cocosfett, osaltat smör, osaltat eko jordnötssmör kan man blanda i.
    Annars själva konstruktionen är toppen 😉

Kommentering är stängd.