Ökenfärd efter hållbart fiske

När bilen kör fast i Saharas sanddyner och kylaren stormkokar, mitt i väglöst land. Bortom mobiltäckning och i 45 graders hetta. Då känner man sig ganska liten.

I kommande temanummer om hav och fiske av Sveriges Natur berättar vi om irrfärderna i Mauretaniens stora nationalpark Banc d’Arguin på jakt efter områdets ursprungliga fiske, som måste vara ett av världens mest hållbara. Imraguenfolkets traditionella sätt att fiska tillsammans med delfiner är känt åtminstone sedan 1400-talet.

Dagens dominerande fiske ser annorlunda ut: utanför den västafrikanska kusten pågår ett rovfiske med bottentrålning som dränerar bestånden i ett av världens rikaste fiskevatten. Här flockas stora fartyg från hela världen: Kina, Japan, Ryssland, Baltikum, Sydamerika. EU har sitt största fjärrfiskeavtal med Mauretanien och kritiken om nykolonialism och resursstöld har varit hård.  Men det nya avtalet som just trätt i kraft väcker förhoppningar om en bättre framtid både här och i grannländerna.

För fiskarna vi pratar med i hamnstaden Nouadhibou och huvudstaden Nouakchott står Sverige, EU-parlamentarikern Isabella Lövin och Naturskyddsföreningen för de positiva förändringarna i det nya avtalet. Men det finns starka krafter som jobbar för att det ska upphävas: just nu betalar Spanien till och med sina fiskare stilleståndspengar för att de ska kunna bojkotta avtalet.

Läs reportaget om Mauretanien och om den alarmerande situationen för fisket i världens hav i nästa nummer av Sveriges Natur som kommer den 13 november. Hur det gick i öknen? Jodå, vi kom loss. Fast hela dricksvattenförrådet gick åt …