Johanna Sandahls blogg https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl Jag är ordförande i Naturskyddsföreningen. Det här är min blogg. Fri, 11 Dec 2015 00:06:26 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Följ oss på klimatbloggen https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/11/folj-oss-pa-klimatbloggen/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/11/folj-oss-pa-klimatbloggen/#respond Fri, 11 Dec 2015 00:06:26 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=52 Under Paristoppmötet är vi flera som bloggar om vad som händer här! Följ oss på Klimatbloggen!

http://blogg.naturskyddsforeningen.se/klimatbloggen/

 

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/11/folj-oss-pa-klimatbloggen/feed/ 0
Nattmanglingar i Paris https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/09/nattmanglingar-i-paris/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/09/nattmanglingar-i-paris/#respond Wed, 09 Dec 2015 23:09:29 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=48 Temperaturen stiger på klimattoppmötet i Paris. Vi kastas mellan hopp och förtvivlan, mellan nyheter om framgång och nyheter om låsningar. Efter gårdagskvällen sammanfattning förhandlingarna lämnade vi lokalen med en känsla av att det nog kan bli ett ganska hyfsat avtal. Idag, onsdag, kom en ny version av förhandlingstexten och det blev genast tydligt att det är en bit kvar innan stora knäckfrågorna är lösta. Läs vår kommentar på texten här.

De stora frågorna som återstår att lösa går igenom stora delar av texten. Det handlar om hur åtgärderna som krävs ska finansieras, om hur ambitiöst avtalet ska vara och om det som kallas differentiering, det vill säga i vilken mån avtalet ska uttrycka att vissa länder har ansvar att gå före.

Det är nu onsdag kväll och alla länderna är samlade för att kommentera texten. Jag är där och lyssnar. Åsiktsskillnaderna är tydligare än under gårdagens samling och jag känner igen låsningarna från tidigare toppmöten. Inte minst den som handlar om Klimatkonventionens princip om lika men delat ansvar (Common but differentiated responsibilities and respective capabilities, CBDR), den princip som orsakat så många långa diskussioner genom åren. Många delegater saknar referenser till principer om rättvisa och historiskt ansvar i texten och andra vill göra kopplingarna så svaga som möjligt.

Förhandlingarna beräknas pågå hela natten. Imorgon ska det finnas en ny text.

 

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/09/nattmanglingar-i-paris/feed/ 0
Så bekant men ändå så annorlunda https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/12/09/sa-bekant-men-anda-sa-annorlunda/ Wed, 09 Dec 2015 10:36:12 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=41 Sent i måndags kväll rullade mitt tåg in på Gare du Nord i Paris. Klimattoppmötets andra vecka har inletts och jag är där. Mycket är sig likt tidigare klimattoppmöten jag deltagit i. I en enorm mässhall samlas tusentals människor: regeringsdelegater, civila samhället, näringslivet, forskare. Förhandlingar pågår parallellt med ett stort antal öppna föreläsningar och enskilda möten. I de stora kaféerna pågår intensiva diskussioner och informationsutbyten. Det bloggas och twittras om det senaste från förhandlingarna. Antalet förhandlingsområden blir fler och fler och länder med små delegationer har svårt att vara delaktiga överallt. De stora knäckfrågorna är på ett övergripande plan bekanta: vilka länder ska minska sina utsläpp först och vilka ska betala för de minskningar som måste ske även i fattiga länder?

Många av Naturskyddsföreningens samarbetsorganisationer är här. Jag träffar bland andra Yoke Ling från Third World Network och Joan Carling från Asia Indigenous Peoples Pact. Yoke Ling har följt klimatförhandlingarna i många år och är väl insatt i alla tusentals detaljer. Hon är orolig för att Klimatkonventionens principer om rättvis fördelning är på väg att förhandlas bort. Hon trycker på vikten av att de länder som enligt konventionen har ett särskilt ansvar också tar detta ansvar och visar att det är villiga att gå före med utsläppsminskningar och finansiering av klimatåtgärder.

Yoke Ling från Third World Network

Yoke Ling från Third World Network

Joan lyfter vikten av urbefolkningars rättigheter. Just nu är hon orolig för att det är alldeles för få länder som försvarar viktiga skrivningar om mänskliga rättigheter i förhandlingstexten.

Joan Carling från AIPP

Joan Carling från AIPP

Mötesformer och stora knäckfrågor är alltså bekanta. Samtidigt finns det annat som inte alls är sig likt. Dels är det stämningen, den är annorlunda, mer positiv och det finns en stark övertygelse om att det faktiskt kommer att bli ett avtal. Gårdagens sammanfattning av förhandlingsläget var ovanligt artig och konstruktiv. Dels handlar om det som händer runt om i världen, som ser ut att ske nästan alldeles oavsett vad Paristoppmötet landar i: omställningen till ett förnybart energisystem. Övertygelsen om att det är den enda vägen är grundmurad. Från näringslivets seminarier ekar något som tidigare år varit helt otänkbart: Vi vill ha mer! Vi vill ha mer! Vi vill ha mera koldioxidskatt!

]]>
Jag går och fiskar https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/30/jag-gar-och-fiskar/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/30/jag-gar-och-fiskar/#respond Fri, 30 Jan 2015 04:41:06 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=39 – Vill du följa med oss ut och fiska imorgon bitti? Det är Hussain och Shiyar som frågar. De är fiskare i den lilla byn Varkala i Kerala i sydvästra Indien och vi sitter i skuggan och pratar om hur det är nu och hur det var förr.

hussain_shiyar II

Hussain är 62 år och Shiyar 46. De har varit fiskare i hela sina liv, de har varsin stor familj att försörja, de äger ingen mark och de får allt svårare att få ihop tillvaron. Fisken i havet bara minskar.

– För 20 år sedan, innan de stora fiskebåtarna började tråla här utanför kusten, fick vi mycket fisk, säger Hussain. Då var det ett bra jobb att vara fiskare. Idag får vi nästan ingen fångst, och det vi får är bara småfisk.

– Förut var det många som fiskade på traditionellt vis, nu är vi bara 11 kvar. Jag är yngst, säger Shiyar. Det finns inte någon som vill bli fiskare längre.

Tidigt morgonen därpå tar jag på mig sandalerna och går ner till vår mötesplats på stranden. Det är beckmörkt ute, och stilla förutom bruset från vågorna som rullar in mot stranden. Varkalafiskarnas katamaraner – båtar som består av tre sammanfogade stockar och ser ut som smala flottar – ligger fortfarande uppdragna på stranden.

Hussain och Shiyar drar ner katamaranerna till strandkanten, visar mig var jag ska sitta och sen bär det av. För att inte de stora vågorna ska ta med sig båten tillbaks till stranden gäller det att skjuta ut den i rätt sekund och sedan hålla rak kurs över vågkammen. Jag tänker på hur de har det under monsunen när de måste försöka om och om igen för att till slut lyckas komma ut. Snart är vi ute på havet och vi paddlar bort till näten som ligger och väntar på att blir uppdragna.

jag i båt

Hussain och Shiyar hoppas varje dag på att de ska få stora fiskar igen men nu var det längesedan. Inte heller denna dag blir det någon fiskelycka. Näten de drar upp innehåller lite småfisk och ganska många krabbor. Tillbaka på stranden igen rensas näten och dagens fångst samlas ihop. Det blev en liten plastpåse med fisk och en liten med krabbor. Att dela mellan 11 fiskare som alla har varsin familj att försörja.

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/30/jag-gar-och-fiskar/feed/ 0
Hur många ton blir det egentligen på ett dygn? https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/25/hur-manga-ton-blir-det-egentligen-pa-ett-dygn/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/25/hur-manga-ton-blir-det-egentligen-pa-ett-dygn/#respond Sun, 25 Jan 2015 20:20:57 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=37 Klockan är 5 på morgonen. Chennai, en av Indiens största städer, håller på att vakna. Det är fortfarande mörkt och förhållandevis stilla. Men så rundar vi ett hörn och lugnet förbyts i febril aktivitet. Vi har kommit till hamnen och här har kommersen pågått sedan klockan 2 på natten.

chennai hamn liten II

I Chennais hamn är det full aktivitet från kl 2 på natten

De många fiskebåtarnas siluetter avtecknas mot den himmel som sakta börjar ljusna. Lanternorna lyser röda och gröna. På kajen är det liv och rörelse. Det är fullt av folk som trängs med den fisk som just har landats. Det gäller att se var man sätter fötterna, överallt på marken ligger stora svärdfiskar, rockor och tonfiskar.

– 8000 rupier?! Första, andra, tredje….. SÅLD! Skriker en kvinna precis bredvid mig. Hon är en av de många kvinnor som varje morgon jobbar här med att auktionera ut fisk för vidare hantering i distributionskedjan. Innan jag hinner blinka är hon igång igen med nästa korg med småfisk.

När fisken auktioneras ut går det undan

– Hon där är ett riktigt proffs, se bara så snabbt hon jobbar, säger Venu Gopal innan han banar sig vidare genom folkmassan.

Venu Gopal arbetar på Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation International Collective in Support of Fishworkers, ICSF. Jag får snabba mig för att hänga med, tappar jag honom ur sikte har jag ingen aning om hur jag ska hitta varken honom eller bilen igen. Organisationen, eller ”kollektivet” som de kallar sig, har sitt huvudkontor här i Chennai. ICSF bildades för knappt 30 år sedan av en grupp personer från olika delar världen som på något sätt var engagerade i levnadsförhållandena för människor som jobbar med småskaligt fiske. ISCF stödjer fiskesamhällen och fiskearbetarorganisationer och vill stärka deras arbete med t.ex. jämställdhet, självförsörjning och hållbarhet.

– Vi insåg att det är väldigt mycket som förenar de småskaliga fiskearbetarna, alldeles oavsett vilken del av världen de bor i, säger John Kurien som är en av kollektivets grundare och som jag träffar på kontoret lite senare på dagen. Sådant som t.ex. konflikter mellan stora och små fartyg och att vara beroendet av vädrets nycker och en minskande naturresurs.

Här nära ekvatorn ljusnar det snabbt när solen väl går upp. Snart badar hamnen i dagsljus. Desappan, en av hamnens tusentals fiskare, bjuder på chai utanför en av sina båtar. Idag äger han sex båtar igen efter att ha förlorat tre i tsunamin för tio år sedan. Han är 43 år och har gått i sin pappas fotspår. Alla som jobbar på hans båtar hör till släkten.

desappan liten II

Desappan vid två av sina fiskebåtar

– Med de stora båtarna som den här är vi ute i 15 dagar, säger han och pekar på en båt som är omkring 18 meter lång.

Ur båtens kylrum langas den ena tonfisken efter den andra upp. De väger omkring 40 kg styck och när kylrummet är tomt har 30 ton tonfisk flyttats till en lastbil för vidare transport.

Ännu finns det inget kvotsystem i Indien men det är något som ICSF anser behöver komma på plats. Havets resurser behandlas fortfarande som outsinliga men konkurrensen om dem ökar hela tiden. Det är inte bara den indiska fiskeflottan som växer utan trycket från japanska, kinesiska, spanska och portugisiska fiskefartyg på internationellt vatten en bit utanför Indiens kust blir också större. För den enskilde fiskaren är varje dag som ett lotteri, vissa dagar blir det vinstlott, andra nit.

– Utslaget över en längre period tycker jag nog att vi får lika mycket fisk som tidigare, säger Desappan, men fångsten är mer oregelbunden och det gör att jag får likviditetsproblem. Varje dag behöver jag nog med inkomst för att kunna köpa diesel och betala ut löner till nästa dag. Blir fångsten dålig får jag problem.

När vi lämnar hamnen har aktiviteten minskat något. Men fortfarande skriker auktionsförrättarna ut sina bud och den strida ström av fisk som transporteras från fartygen till kajen tycks aldrig ta slut.

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/25/hur-manga-ton-blir-det-egentligen-pa-ett-dygn/feed/ 0
Från flod till avloppsdike https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/22/fran-flod-till-avloppsdike/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/22/fran-flod-till-avloppsdike/#respond Thu, 22 Jan 2015 20:16:07 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=35 Det luktar faktiskt extremt obehagligt. Stanken av kemikalier och avlopp är nästan outhärdlig. Jag står vid kanten av Yamuna river söder om Delhi och här är flodens vatten helt grått. Plastpåsar och annat skräp guppar stillsamt i strandkanten. En kingfisher flyger förbi och dess vackra turkosa fjäderdräkt känns nästan overklig i kontrast mot det 200 meter breda avloppsdike Yamuna river faktiskt är.

Jag är här med Satish Sinha och Prashant Rajankar från Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Toxics Link. Prashant har under ett antal år jobbat med organisationens Yamunaprojekt. Det har handlat om allt ifrån att ta prover på flodens vattenkvalitet till att informera om den omfattande förorening av floden som sker och politisk påverkan för bättre avloppsvattenhantering.

Men innan vi kom hit, söder om stan, besökte vi provtagningsplatsen norr om stan, uppströms. På en plats omgiven av åkermark stannade vi till bredvid några fågelskådare och Prashant berättade om resultaten av provtagningen där.

Strax efter provtagningsplatsen där vattenkvaliteten är god, däms floden upp och vattnet får ta en omväg genom 17-miljonersstaden Delhi. När det efter att ha passerat allehanda fabriker, hushåll och verksamheter helt orenat kommer ut på andra sidan, är det något annat som fyller flodfåran. Jag vet inte riktigt vad man ska kalla det: Geggamoja? Kemikaliecocktail?

 

Resultaten från Toxics Links provtagningar talar sitt tydliga språk och tack vare dem har myndigheterna nu fått klart för sig hur illa det är ställt. Floden söder om stan är full av tungmetaller och andra miljögifter. Under sommarmånadernas monsunregn breddas floden avsevärt och den statligt ägda åkermarken som omger floden och arrenderas av fattiga lantbrukare svämmas över. När regnen mattats av och flodbädden torkat upp drar odlingen igång i den kemikaliespäckade jorden.

När vi lämnar floden ser jag de fattiga lantbrukarna sitta vid vägkanten vid sina grönsaker som de försöker få sålda till förbipasserande. Grönsaker odlade i, bevattnade med och sköljda i Yamunas vatten. Eller om man nu ska kalla det kemikaliecocktail.

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/22/fran-flod-till-avloppsdike/feed/ 0
Politik + konsumenttryck = mer eko https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/19/politik-konsumenttryck-mer-eko/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/19/politik-konsumenttryck-mer-eko/#respond Mon, 19 Jan 2015 20:54:56 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=33 Surga Ram, Naval Kishor Sharma och de andra böndernas ansikten är fårade efter många år i den stekheta solen. Här i Chomu på landsbygden utanför Jaipur i Rajasthan i nordvästra Indien blir det uppemot 50 grader varmt under sommarmånaderna och det regnar sällan. Nu på vintern är det bra mycket kallare och jag huttrar i det mörka konferensrummet som vi träffas i.

Jag har kommit hit med George Cheriyan och hans kollegor på Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation CUTS – Consumer Unity & Trust Society – som arbetar för konsumenträttigheter med särskilt fokus på den fattiga befolkningen. Vi är i Chomu för att besöka ett statligt center för jordbruksforskning som genom utbildningar och rådgivning stödjer regionens bönder. I centrets konferensrum träffar vi några av de bönder som kommer hit för att testa sin jordkvalitet, få hjälp med analys av skadeinsekter och få råd om hur problemen ska avhjälpas.

George liten

George Cheriyan arbetar med ProOrganic på CUTS

Några av bönderna har också medverkat i CUTS projekt ProOrganic och varit delaktiga i Naturskyddsföreningens globala initiativ Green Action Week. Projektet syftar till att öka medvetenheten om fördelarna med ekologisk produktion och riktar sig både till konsumenter och producenter.

Bönderna berättar om sina erfarenheter med ekoodling. Naval Kishor Sharma, som i det här sammanhanget är storbonde med sina 40 hektar åkermark, ställde om sin gård till ekoodling för 8 år sedan. Med yviga gester berättar Surga Ram om hur han i samma veva själv blev inspirerad att ställa om när han besökte en ekogård närmare Jaipur. Han visar mig bilder på sig själv framför den första grödan han började odla ekologiskt: sockerrör. Detta slutade han ganska snart med eftersom det inte fanns någon marknad för sockerrör i området, men gick vidare med andra grödor.

Surga Ram liten

Surga Ram funderar över vad som ska hända när hans barn tar över ekogården

Nu är hela gården ekologisk, han har en liten biogasanläggning och arbetar mycket med kompostering. Han är nöjd med sin ekologiska produktion. Såväl jorden som djuren och människorna mår bättre, säger han. De andra nickar instämmande.

Surga Ram är ändå lite bekymrad. Snart ska hans barn ta över gården och de verkar inte vilja gå i hans fotspår. Den ekologiska odlingen kräver fler arbetstimmar som man inte får betalt för på marknaden. Ingen av gårdarna är certifierade, det är krångligt och dyrt. För konsumenten blir det svårt – för att inte säga omöjligt – att veta att just Surgas grönsaker är ekologiska.

George Cheriyan säger att det finns en efterfrågan på ekologisk mat, inte minst i städerna, men att producent och konsument inte når varandra. Certifieringsfrågan är viktig, men det saknas också fungerande distributionssystem.

– Det behövs en tydligare signaler från beslutsfattarna som underlättar för bönder att ställa om och nå marknaden, säger han. Även om det gjorts en del satsningar från regeringshåll så är budskapet på det stora hela tvärtom. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel är fortfarande kraftigt subventionerat. Ekoböndernas insatsmedel är dyra.

Men som representant för en konsumentorganisation är det självklart att George tror på en stark konsumentmakt och han är övertygad om att konsumenternas efterfrågan på ekomat är central för att det ska ske en förändring.

– Se bara på produktionen av ekobomull i Rajasthan, säger han. Att 70% av den går på export till Europa handlar ju bara om att konsumenterna efterfrågar den där. Det trycket behövs!

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/19/politik-konsumenttryck-mer-eko/feed/ 0
Vad man får för 30 miljarder SEK https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/18/vad-man-far-for-30-miljarder-sek/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/18/vad-man-far-for-30-miljarder-sek/#comments Sun, 18 Jan 2015 04:58:46 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=31 – Här pågår utbyggnad av tunnelbanan, säger Satish Sinha från organisationen Toxics Link, det är därför trafiken rör sig så långsamt.

Jag och Satish är på väg till Yamuna river, den extremt förorenade flod som flyter genom Delhi. Bilen vi färdas i står stilla i trafikstockningen. Vägarna kantas av byggnadsarbeten och en av vägfilerna är avstängd. Delhis metro byggs ut, den expanderar något enormt. Metron har varit igång i 12 år, och om ett par år räknar man med att den är världens sjunde längsta.

Att gå ner under jorden till Delhis metro är bokstavligen som att kliva in i en annan värld. Borta är bullret, avgaserna och skräpet. Men det är inte för att metron inte används, tvärtom. En vanlig vardag transporteras 2,5 miljoner människor på de nästan 200 km räls som utgör Delhis växande tunnelbanesystem. Vagnarna är ofta fulla och det gäller att klämma sig in om man ska komma med. Men köerna är välordnade och när tåget rullar in ställer sig alla snällt på led lite åt sidan för att släppa fram de som ska av innan det är dags att trycka sig på. Lite mindre trångt är det i tågens första vagn, den som enbart kvinnor får åka i.

IMG_2459_liten

Den utbyggnadsfas som pågår just nu är budgeterad till motsvarande 30 miljarder svenska kronor. För det får man ytterligare drygt 100 km räls. I Stockholm har vi valt att lägga samma summa, och mer därtill, på något annat: 21 km förbifart.

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/18/vad-man-far-for-30-miljarder-sek/feed/ 1
Den indiska solrevolutionen https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/14/den-indiska-solrevolutionen/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/14/den-indiska-solrevolutionen/#respond Wed, 14 Jan 2015 18:41:03 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=29 – Lokalt producerad solenergi är framtiden! Det säger Chandra Bhushan och ler. Chandra är vice generalsekreterare på Naturskyddsföreningens samverkansorganisation Centre for Science and Environment (CSE) och vi sitter och pratar om den solrevolution som Chandra är övertygad om både är möjlig och nödvändig.

Den indiska ekonomin har vuxit enormt det senaste decenniet. För några år sedan var tillväxten tvåsiffrig, över 10 procent, för att idag ha minskat till några få procent. Med tillväxten har även energiförbrukningen ökat. Kolkraften täcker idag ungefär hälften av det indiska energibehovet och från att ha varit en nettoexportör av kol, är Indien idag nettoimportör med Australien och Indonesien som främsta leverantörer.

Indien är som känt kontrasternas land och varken den ökade tillväxten eller energiförbrukningen har kommit alla till lika stor del. Energifattigdomen är utbredd, idag saknar fortfarande 400 miljoner indier tillgång till el. En utbyggnad av kärnkraften, som idag står för ca 2 procent av Indiens energiförsörjning, lyfts ibland upp som lösningen på problemet. Men det är något som Chandra Bhushan inte tror ett ögonblick på.

– Det har det snackats om länge, säger han, men NIMBY-mentaliteten är alldeles för stark. Ingen delstat kommer att acceptera att nya kärnkraftverk byggs där. Dessutom är avfallsproblemet inte löst. De människor som idag inte har tillgång till el kommer heller inte få det med kärnkraft, för dit de bor går det inga ledningar. Nej, framtiden ligger i lokalt producerad solel!

solceller vid tempelbassäng

Solceller vid Vishnutemplet Janardana Swami i Varkala.

Knäckfrågan är att förbättra lagringskapaciteten göra den billigare. CSE satsar just nu på att bygga upp ett forskningscenter lite utanför Delhi och har valt att inte koppla upp det på elnätet.

– Det finns det inte någon anledning att göra, säger Chandra. Vi producerar istället solel själva. Det blir både billigare och tryggare.

 

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/14/den-indiska-solrevolutionen/feed/ 0
I Seelampur sticker PVC-ångorna i lungorna https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/13/i-seelampur-sticker-pvc-angorna-i-lungorna/ https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/13/i-seelampur-sticker-pvc-angorna-i-lungorna/#respond Tue, 13 Jan 2015 08:00:42 +0000 http://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/?p=27 Har du funderat vad som händer med gammal elektronik som du lämnat in till återvinningscentralen? Vilka komponenter är det som tas om hand, vad hamnar på tippen och vad eldas upp?

I nordöstra Delhi finns Seelampur – ett av världens största områden för hantering av elektronikavfall, e-waste. Här bor och arbetar tusentals människor, de allra flesta mycket fattiga. Här sker utvinning av och handel med värdefulla komponenter från gamla mobiltelefoner, tjock-tv, lysrör, lågenergilampor, sladdar, kretskort, tangentbord, datorskärmar och andra elektronikprylar – alla fulla med farliga kemikalier. Gränderna är många, trånga och mörka. Bottenvåningen på varje hus utgör verkstad och travar med gammalt elektronikskrot fyller upp större delen av gränden framför varje port.

IMG_1747_liten

Priti Mahesh och Satish Sinha från Toxics Link.

Jag besöker området med Satish Sinha och Priti Mahesh från Naturskyddsföreningens samarbetsorganisation Toxics Link. Stickande PVC-ångor stiger från taken – det är här det mest omfattade förbränningsarbetet sker. I varje port sitter någon och hackar, filar, bänder eller hamrar för att komma åt aluminium, koppar eller något annat värdefullt material. I en port sitter Aamil. Vid hans ena sida tornar ett berg med lysrörsarmatur upp sig. Vid hans andra sida ligger en stor hög med aluminiumtrådar som han rivit ur dosorna. Efter en dags monotont arbete i skum belysning utan skyddsutrusning säljer han aluminiumen vidare. Han tjänar ungefär 30 kr om dagen.

Toxics Link Seelampur

Bild: Toxics Link

Sedan ett par år finns en nationell lagstiftning mot oreglerad e-wastehantering. Men inflödet av elektronikskrot och verksamheten i Seelampur minskar inte, snarare tvärtom, säger Priti. Och det beror inte enbart på att elektronikanvändningen har ökat i Indien, inte sällan är det uppenbart att skrotet har ett helt annat ursprung – som tangentbord på andra språk, fortsätter hon.

Toxics Link kräver att regeringen ska agera och se till att lagstiftningen fungerar. Men att bara stänga området är inte någon bra lösning, menar de. Den idag helt illegala verksamheten försörjer tusentals familjer och arbetet de utför – återvinning av till stor del ändliga resurser – är ju i grunden något bra. Arbetarna behöver få utbildning om hur de skyddar sig, verkstäderna legaliseras, auktoriseras och anpassas efter det miljöfarliga avfall som elektronikskrotet utgör och levnadsförhållandena förbättras avsevärt.

Men det är en lång uppförsbacke, de utbildningsinsatser som Toxics Link själva gjort i området har det varit ett svalt intresse för. Skyddsutrustning och regelefterlevnad upplevs kanske som ett hot mot familjernas livsuppehälle, tror Priti. Denna till synes outsinliga källa av elektronikskrot är ju trots allt grunden för den enda försörjning de har, och ett hot mot denna är värre än allt annat.

(Toxics Link avrådde mig från att ta bilder i området eftersom det lätt kan uppfattas som hotfullt. Men fler bilder från Seelampur finns det gott om på nätet – bara googla så dyker det upp många).

]]>
https://blogg.naturskyddsforeningen.se/johannasandahl/2015/01/13/i-seelampur-sticker-pvc-angorna-i-lungorna/feed/ 0