Är det bättre att äta naturbetat kött än sojabönor?

Jag har varit vegetarian sedan elva år tillbaka av miljöhänsyn, men fiskat i insjön vid familjens stuga så ofta jag haft möjlighet.

Med åren som gått har jag försökt lära mig så mycket jag kan om mat och miljö, men känner att jag fortfarande inte kan bemöta en fråga på ett tillfredsställande sätt – frågan kring vad som egentligen ur ett hållbarperspektiv är bäst – att äta vegetarisk kost som till stor del baseras på utländska bönor och linser, eller att äta fisk, vilt, potatis och kött från frigående djur när man bor i norrlands inland.

Varje gång jag hamnar i denna debatt kommer åsikter som att betesdjur och vilt gör mindre påverkan än bönor och linser upp eftersom de äter sådant vi människor ej kan ta till oss näring ifrån. Men min fundering är då att om man slår ihop energianvändning, gödsling, transporter osv.. Vilket är det bästa alternativet?

Hej, och tack för din fråga!

En vegetarisk kost har en betydligt lägre miljöpåverkan än en kost med animaliska produkter. Det är oavsett om maten transporterats långt. Detta för att miljöpåverkan främst uppstår i produktionen på gården och inte på väg till tallriken. Kött eller odlad fisk kräver mycket odlat foder där det skulle vara effektivare att producera livsmedel som vi kan äta direkt.

När det kommer till naturbeteskött så finns det en viktig miljönytta för biologisk mångfald och att de äter sådant som vi inte kan äta, gräs. Men denna nytta vägs av emot att idisslande djur släpper ut stora mängder växthusgaser. Därför är det viktigt att de djur vi har till så stor utsträckning som möjligt just bidrar till biologisk mångfald och äter gräs. Och då är det endast ekologiskt eller svenskt naturbeteskött. En väldigt liten del av det kött vi äter produceras på detta sätt. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet kan, om alla naturbetesmarker utnyttjades, kunna producera ca 350 gram kött i veckan per person i Sverige. Det skulle alltså innebära en kraftig minskning av svenskens köttkonsumtion om vi endast åt naturbeteskött. Det finns alltså ingen miljömässig anledning att börja äta naturbeteskött eftersom det redan idag finns en alldeles för hög efterfrågan på kött.

Jag har tidigare skrivit lite om detta här:

Hoppas jag har kunnat hjälpa dig i din argumentation.

Lycka till i fortsättningen!

/Emelie Hansson, Sakkunnig mat och jordbruk Naturskyddsföreningen

Kommentera

14 thoughts on “Är det bättre att äta naturbetat kött än sojabönor?

 1. Men, om SLU säger att OM vi utnyttjade alla naturbetesmarker så skulle vi kunna äta 350 gram per person och vecka. Det är mer än jag trodde, och sannolikt mer än jag äter idag. Dock äter jag inte alltid naturbete vilket jag har som målsättning. Nog vore det väl bra om folk valde naturbete och ökade efterfrågan på sånt kött!

 2. I princip alla människor som levt hållbart på den här planeten har varit köttätare. Dagens köttproduktion är totalt ohållbar – men det gäller även dagens vegetabilieproduktion. Om man verkligen vill göra skillnad så ska man först och främst komma ihåg att individuella livsstilsval har en enormt låg hävstångseffekt. Den här planeten är döende och framtida generationer kommer inte att bry sig ett skit om ifall 10% av befolkningen av vegetarianer eller ej under Roms sista dagar. De kommer bara bry sig om ifall vi lyckas stoppa dem som försöker döda planeten eller ej. All den hets som finns kring konsumtion och individuella val är bara ett sätt att passivisera motståndet. Tänk efter! Jag rekommenderar Derrick Jensens \”Deep Green Resistence\” eller \”The Vegetarian Myth\” av Lierre Keith specifikt om kosthållning.

 3. Jag var i skåne nyss och läste en bok om skånes natur. I stort sett alla platser som ingick i boken hade naturbetesområden som en betydande del. Jag äter inte bröd eftersom en åker är det sämsta för miljön. Kor och andra djur ska inte behöva äta kraftfoder som gör dom sjuka och som samtidigt förstör miljön. Mer naturbete så slipper vi bry oss om många miljöförstörande dieselkrävande monokulturella åkrar. Dessutom mår vi bra och blir mätta och belåtna på riktig mat. Då slipper vi ta bilen och köpa godis för att stilla suget.

 4. Kött kräver inte mycket odlat foder. Jag känner dom som bara använder gräs och inte ett gram spannmål till sina djur. Eller räknas grovfoder in i \”mycket\” foder? För grovfoder krävs inte alla dieselmoment som går åt vid spannmålsodling. Som sagt så åkte vi till skåne i helgen. Tänk vad lite kor man ser när man åker. Får och grisar är lika sällsynta det med. Man odlar väldigt mycket stärkelserik fågelmat för dom människor som tror att gröt och bröd är det bästa en människa kan äta;)

 5. Det finns bara ett alternativ som är hållbart och det är att äta livsmedel som produceras med så liten miljöpåverkan som möjligt.
  För stora delar av världens åkermark gäller då att den borde användas för att producera proteingrödor för människoföda. Som komplement till detta bör naturbetesmarkerna utnyttjas av mjölkkor med kalvar/ungdjur, och till dessa behöver man även odla en del gräs på åkermark som vinterfoder. Att hävda att man bör undvika naturbeteskött för att det finns för lite tycker jag var ett riktigt dåligt svar. Är det inte istället så att vi borde försöka öka efterfrågan och priset på hållbart producerat kött? Så vi slipper se nedläggning av jordbruk i skogsbygd, extensiv och oproduktiv produktion vilket inte blir miljövänligt, och i slutändan en minskad biologisk mångfald? Om fler vore beredda att betala mer för den miljönytta vårt svenska naturbeteskött utgör, och då främst kött från mjölkrasdjur/mjölkkor, så kanske jordbruket i de svenska skogsbygderna hade haft en chans att överleva, och alla rödlistade arter som är beroende av det också!

 6. Och glöm inte allt viltkött och fisk som vi kan ta till vara från vår natur! Tillsammans med de 250 g naturbeteskött som vi skulle kunna producera och den mjölk vi skulle kunna få från mjölkkor i våra naturbeten så skulle ingen behöva välja vegetariskt i sverige på grund av miljö eller klimat.
  Det som händer nu är istället att  våra viltstammar inte utnyttjas optimalt för livsmedelsproduktion och den låga lönsamheten i lantbruket i skogsbygderna slår ut mjölkbesättningarna i dessa områden och många beteshagar växer igen. Till fördel för importerade proteingrödor. Är detta verkligen något att sträva efter?

  • Njäe, då har du nog missuppfattat artikeln. Det handlar alltså om att det inte finns några miljmässiga vinster med att en vegetarian börjar äta kött, eftersom kött – oavsett ursprung – släpper ut mer än vegetarisk kost. Bara så. /Mona, Naturskyddsföreningens webbredaktion

   • Vad är det för utsläpp som blir större om man äter kött? Beror inte det på vilket kött eller vilka vegetabilier man äter? Viltköt? Naturbeteskött? Jämfört med högprocessade sojaprodukter eller intensivodlade växthusprodukter? Tycker det är en väldigt grov förenkling av en komplex värld att rekommendera vegetarisk kost av miljöskäl!

 7. Nämndes nyss på radion att vi i Sverige föder upp fler hästar än nötkreatur nuförtiden. Dessa hästar äter vi inte upp, är inte det ett resursslöseri?

  • Hej Humlan!
   Det kan du ju ha rätt i. Tankegångarna går ev att applicera på fler djur/husdjur. Men det finns en del kulturella hinder, och innehåll av medicinrester som hindrar nyttjandet av just hästkött som mat. Dock blir en hel del av hästköttet mat till hund och katt.

 8. En nackdel med soja, och även spannmål, är att dom innehåller lektiner som öppnar tamens skyddande barriär så att oönskade molekyler kan komma ut i kroppen och fytinsyra som hindrar upptag av bl.a. magnesium och därigenom kalcium vilket kan leda till benskörhet. Odlingen sker dessutom i stora miljöförstörande monokulturer. Om vi ökade ut den 0,5 milj. ha naturbeten vi har nu, till 1,5 milj. ha som vi hade 1930 så skulle det bli mer bra kött / person. 

 9. Hallå, det där var ju inget svar på frågan, snarare ett undvikande svar. Svara på frågan rakt av istället!

  Sedan kan man inte klumpa ihop kött till en klump och vegetabilier till en klump. Börjar man räkna på innehåll så är naturbeteskött och kyckling bättre än flertalet vegetabilier som te x broccoli och isbergssallad. Sluta saluför tyckande och veganprogapanda.

Kommentering är stängd.