Sveriges Natur går på djupet

Varje eftermiddag balanserar de öppna motorkanoterna in genom höga vågor och landar i bränningarna på stranden i Mauretaniens huvudstad Nouakchott. Skådespelet ser farligt ut, och är det också. Europeiska och andra främmande båtar har fiskat ner bestånden så de små lokala båtarna måste gå längre ut och ta större risker. Dödsfall är vanliga.

– Vi får mindre fisk och tjänar mindre. Allt blir dyrare, till och med den lilla sardinellan som även de fattiga brukade ha råd med, berättar Ibrahima Sarr, som leder de småskaliga lokala fiskarnas förening.

Ibrahima var en av många spännande människor jag mötte när jag besökte Mauretanien för ett av reportagen i nya numret av Sveriges Natur. Tidningen är ett temanummer där vi går på djupet med krisen för fisket i världens hav.

Vattnen utanför Mauretanien är ett av världens rikaste, men sedan 60-talet har allt fler och allt större främmande båtar fiskat ned bestånden och skrapat bottnarna. En stor subventionerad europeisk flotta trängs med bland andra japanska, kinesiska, ryska och sydamerikanska trålare och fisktillgången på de lokala marknaderna minskar.

Fiskeriavtalet med det fattiga ökenlandet är EU:s största och har fått mycket kritik. Men det nya som slöts i somras har väckt hopp i hela regionen. Fiskarna vi pratar med berömmer Sverige och EU-parlamentarikern Isabella Lövin för de positiva förändringarna i det nya avtalet, som både är hållbarare och ger bättre villkor för lokala fiskare. Naturskyddsföreningen har också bidragit till utvecklingen:  2009 kom Lövin (som då var frilansjournalist) och Mikael Cullberg till Mauretanien och flera andra västafrikanska länder för att skriva en rapport för föreningen. Den väckte opinion mot slutenheten i avtalen, utfiskningen och stödet som inte når fram.

Men det finns också starka krafter som jobbar för att det nya avtalet ska upphävas: Spanien betalar till och med sina fiskare stilleståndspengar för att de ska kunna bojkotta avtalet. Och de stora investeringarna i området är kinesiska: en ny industrihamn och en stor fabrik byggs i Mauretaniens andra stad Nouadhibou. En hel stadsdel där 3000 mauretanier bodde har rivits för att bereda plats för ett stängt bostadsområde där kinesiska arbetare och förmän ska bo.

Läs mer i nya numret av Sveriges Natur som kommer ut i dag. Där berättar vi också bland annat om hur Norge lyckats så mycket bättre än EU med sin fiskeförvaltning, om läget för torsken i Östersjön och guidar konsumenter till rätt val i fiskdisken.

Läs mer om avtalen och EUs nya fiskepolitik:

http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=565282&CFTOKEN=71416329&id=1774

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/hav/Ett_skepp%20kommer%20lastat_lowresk.pdf

http://cfp-reformwatch.eu/

www.cape-cffa.org